Новият президент на Аржентина обяви премахване на песото и закриване на централната банка

  • 20 ноември 2023 10:29

  • 2660
  • 4
Новият президент на Аржентина обяви премахване на песото и закриване на централната банка
© Getty Images

Ултралибералният икономист Хавиер Милей ще бъде следващият президент на Аржентина. Той спечели вчерашния втори тур на президентските избори с 55,95 срещу 44,04 процента, побеждавайки своя съперник, министъра на икономиката Серхио Маса. Това показват частични официални резултати, оповестени от генералния секретариат на президентството, предаде Франс прес.

Няколко минути по-рано Маса призна поражението си и обяви пред своите симпатизанти, събрали се в неговия предизборен щаб в Буенос Айрес, че „Милей е президентът, когото мнозинството аржентинци са избрали за следващите 4 години“. Маса, който излезе начело на първия тур на 22 октомври, допълни, че се е обадил на Милей да го поздрави и да му пожелае късмет.

С победата на Милей страната ще се ориентира надясно на фона на недоволството от растящата инфлация и бедността. Инфлацията се покачи над 140 процента, а бедността се увеличи, докато Маса заемаше поста си.

Инфлацията в Аржентина принуждава хората да пазаруват дрехи втора употреба

Милей, който се самоопределя като анархокапиталист, предлага да се намали ролята на държавата и да се овладее инфлацията, докато министърът, срещу когото той се бори, предупреди хората за отрицателните последици от подобна политика. Изборите принудиха мнозина да решат кого от двамата смятат за по-малкото зло, отбеляза БТА.

Аржентина избра начело на страната да застане либертарианец, залагайки на аутсайдер с радикални възгледи за възстановяването на икономиката, страдаща от трицифрена инфлация, задаваща се рецесия и нарастваща бедност. Милей обещава шокова терапия. Плановете му включват закриване на централната банка, отказване от песото и драстично намаляване на разходите - потенциално болезнени реформи, които обаче се харесаха на избирателите, разгневени от икономическите неволи, посочи Ройтерс.

Последвайте канала на

Владимир Василев
2660 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.11.20 | 13:29

4
И двамата ще го харесате: желязна еpекция за цяла нощ, няма бързо да свършваш: cвирка, анален и вагинален ceкc, колкото поискаш, подобряване на издръжливостта до 10 ПЪТИ по-дълго, ярък оргазми и за двамата, Подобряване на вкуса на спepмaта: тя ще иска да поглъща все повече и повече! Съветвам всеки да опита------> mub.me/bluex
Български гражданин!

2023.11.20 | 12:23

3
Съвсем скоро ще разберат що е то хипер инфлация :)
Мишо бабоат

2023.11.20 | 10:58

2
Колко прилича на жена ми
русия е тумор

2023.11.20 | 10:38

1
русия е тумор

Добави коментар

Водещи новини