Две френски гражданки бяха осъдени на осем години затвор в Никарагуа

  • 27 януари 2023 07:31

  • 377
  • 0
Две френски гражданки бяха осъдени на осем години затвор в Никарагуа
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Съдия в никарагуанската столица Манагуа осъди две френски гражданки на осем години затвор по обвинения в заговор, съобщи правозащитна организация, цитирана от Ройтерс.

Осъдените са Жанин Орвильор и дъщеря ѝ Ана Алварес, които са съответно съпруга и дъщеря на опозиционен лидер в изгнание. Те бяха арестувани през септември миналата година и обвинени в заговор и подриване на единството на нацията - обвинения, които правителството на президента Даниел Ортега често използва срещу свои опоненти.

"Отхвърляме тези действия на режима и на съдебната власт. Настояваме за незабавното освобождаване (на двете жени), защото те са невинни", заяви Никарагуанският център за човешки права.

Понастоящем правителството на Никарагуа не е откликнало на молбата на Ройтерс за коментар по въпроса.

Правозащитната организация съобщи още, че властите са конфискували лични притежания на двете френски гражданки и на един никарагуански гражданин като автомобили и мобилни телефони, пише БТА.

До осем години затвор за членовете на банда и наети от тях български биячи във Франция

Миналия октомври френското правителство заяви, че е "дълбоко обезпокоено" от ареста на двете жени, припомня Ройтерс.

Базираният в Коста Рика Хавиер Алварес, който е съпруг на Жанин Орвильор и баща на Ана Алварес, заяви пред Ройтерс, че действията на никарагуанското правителство срещу близките му са проява на политическо отмъщение.

Росица Валентинова
377 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини