Хиляди хора в Истанбул се събраха пред кметството на града, за да подкрепят осъдения опонент на Реджеп Ердоган

  • 15 декември 2022 19:12

  • 980
  • 2
Хиляди хора в Истанбул се събраха пред кметството на града, за да подкрепят осъдения опонент на Реджеп Ердоган
© Getty (архив)

Хиляди хора се събраха пред сградата на кметството в Истанбул за втори пореден ден, за да изразят недоволството си от съдебно решение, което може да доведе до отстраняване от длъжност на популярния кмет на града и забрана за кандидатирането му в изборите догодина, предаде АП, цитирана от БТА.

Съд в Истанбул вчера призна за виновен 52-годишния кмет Екрем Имамоглу за обида срещу членовете на Върховния избирателен съвет на Турция. Той беше осъден на две години и седем месеца затвор и му беше наложена политическа забрана.

Осъдиха опонент на Реджеп Ердоган за обида на официални лица

Опозиционни партии, които поставиха под въпрос независимостта на съдилищата под нарастващо авторитарното управление на президента Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва, твърдят, че процесът срещу Имамоглу е опит да бъде елиминиран ключов опонент на Ердоган на предстоящите избори.

Кметът планира да обжалва присъдата и се очаква да остане на длъжността си, докато делото се разглежда от по-висша инстанция.

Ердоган, който е на власт от 2003 г., първо като премиер, а след това и като президент, се стреми към нов петгодишен мандат на поста на изборите за държавен глава, насрочени за юни. Рейтингът на одобрението към него обаче отчита спад на фона на икономически сътресения и растяща инфлация.

Алианс от шест опозиционни партии, включително лявоцентристката Народнорепубликанска партия на Имамоглу, все още не е номинирал кандидат, но проучванията сочат, че кметът има потенциал да победи Ердоган.

Лидерите и представители на шестте партии участват в днешния митинг в подкрепа на Имамоглу, чието осъждане предизвика международни реакции.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
980 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.12.15 | 22:06

1
За повече информация питайте ЦРУ

2022.12.15 | 22:41

2
питай кремъл

Добави коментар

Водещи новини