Над 260 души са осъдени за наркотици или шофиране след употреба на забранени субстанции в Добричко

  • 14 декември 2022 13:38

  • 224
  • 1
Над 260 души са осъдени за наркотици или шофиране след употреба на забранени субстанции в Добричко
© Novini.bg/Canva

От началото на годината в Добричка област за държане на наркотици без разрешително или шофиране след употреба на забранени субстанции – алкохол или дрога, са осъдени 264 души, съобщи на брифинг говорителят на Районната прокуратура Даниел Илиев.

За управление на моторно превозно средство (МПС) след употреба на алкохол са внесени 122 досъдебни производства, по които са постигнати шест ефективни и 105 условни присъди. Наложени са 49 глоби и 99 лица са лишени от правоуправление за определен срок. Внесени са и 20 досъдебни производства за употреба на алкохол срещу водачи, които вече са осъждани за това деяние. По 14 от тях са постигнати ефективни присъди. Наложени са осем глоби и 13 наказания „лишаване от правоуправление“.

Броят на делата срещу лица, седнали зад волана след употребата на наркотични вещества, е 114. По тях са постигнати четири ефективни и 99 условни присъди. Наложени са 58 глоби и 98 наказания „лишаване от правоуправление“. Установени са и 17 дрогирани шофьори, които вече са съдени за същото престъпление. Единадесет от тях са получили ефективни присъди, а трима – условни. Наложени са шест глоби и 12 наказания „лишаване от правоуправление“.

За държане на наркотични вещества през годината са внесени 78 дела. По девет от тях са постигнати ефективни присъди, по 12 – условни, и на 43 лица са наложени глоби. Районна прокуратура – Добрич няма влязъл в сила оправдателен съдебен акт за такъв вид деяния, а всички наказания „лишаване от свобода“ вече са в сила, каза още прокурор Илиев.

По думите на ръководителя на Районната прокуратура – прокурор Петко Тухчиев, тази година се отчита ръст на престъпленията, свързани с шофиране под въздействието на забранени субстанции и с придобиването и държането на наркотични вещества. Според него това би могло да се дължи на по-активната работа на полицията и прокуратурата по установяване на тези общоопасни нарушения. 

Радина Лазарова
224 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.14 | 14:21

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини