Демонстранти, подкрепящи Жаир Болсонаро, благодариха на Илон Мъск за отказа му да блокира техни акаунти в "Екс"

  • 22 април 2024 14:31

  • 259
  • 0
© Getty images (архив)

Хиляди демонстранти, подкрепящи бившия крайнодесенпрезидент на Бразилия Жаир Болсонаро, изразиха благодарността си към Илон МъскИлон Мъск Ѝлон Рийв Мъск (на английски: Elon Reeve Musk, /ˈiːlɒn ˈmʌsk/) е канадско-американски инженер, изобретател, заради отказа му да премахне акаунти в социалната мрежа "Екс", които според Върховния съд на страната разпространяват дезинформация в полза на лидера им, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Бразилия благодари на Илон МъскИлон Мъск Ѝлон Рийв Мъск (на английски: Elon Reeve Musk, /ˈiːlɒn ˈmʌsk/) е канадско-американски инженер, изобретател,", гласеше един огромен надпис, издигнат на митинга, който се състоя в неделя на край плажа Копакабана в Рио де Жанейро.

В момента срещу обявилия се за решителен защитник на свободата на словото Мъск се води разследване във връзка с разпространявани от поддръжници на Болсонаро фалшиви новини. Мъск заяви, че социалната мрежа "Екс" няма да се съобрази със заповедта на Върховния съд на Бразилия да премахне определени акаунти, обвинени в разпространение на дезинформация.

В края на 2022 година милиардерът, който е главен изпълнителен директор на компаниите "Тесла" и "Спейс Екс", стана и собственик на въпросната социална мрежа, известна по това време като "Туитър".

Мъск обвини съдия Александър де Мораеш, че потиска свободата на словото и нарушава конституцията на Бразилия, а също така посъветва потребителите на "Екс" да използват Ви Пи Ен или виртуални частни мрежи, ако бъде спрян достъпът до платформата.

Това стана повод Мораеш да включи Мъск в текущото разследване и да започне ново разследване за възпрепятстване, подстрекателство и престъпен заговор.

Няколко оратори на вчерашния митинг в Копакабана похвалиха Мъск.

"Тук виждате хора, които обичат свободата, които няма да се предадат и няма да клекнат пред диктатори. Хора, които са готови да дадат живота си за свободата", каза Густаво Гайер, конгресмен, подкрепящ Болсонаро.

От своя страна бившият президент похвали Мъск за проявения "кураж" пред това, което нарече цензура от страна на Мораеш.

"Той е човек, който наистина защитава истинската свобода за всички нас", каза Болсонаро, който е разследван за множество престъпления - от подпомагане на усилията за отмяна на резултатите от изборите през 2022 година до заговор за преврат срещу левия му наследник Луиз Инасио Лула да Силва.

Бившият бразилски президент Болсонаро е обвинен в измама с данни за ваксиниране

Бразилия е важен пазар за компаниите от сектора на социалните мрежи, отбелязва Ройтерс. Около 40 милиона бразилци, които възлизат на 18% от населението на страната, влизат в "Екс" поне веднъж месечно, сочат данни на компанията за пазарни проучвания "Имаркетър".

Последвайте канала на

Novini.bg
259 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини