Гуайдо обяви предстояща стачка срещу Мадуро, САЩ обмислят нови санкции срещу Венецуела

  • 06 март 2019 06:45

  • 465
  • 4
Гуайдо обяви предстояща стачка срещу Мадуро, САЩ обмислят нови санкции срещу Венецуела
© gettyimages (архив)

Венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо вчера обяви, че ще организира стачка в държавния сектор на страната срещу президента Николас Мадуро, съобщи ДПА.

"Държавните служители, работниците, синдикатите няма да продължат да работят с режим, който ги хвърля в затвора и ги преследва", заяви Гуайдо на среща с ръководители на профсъюзи на държавни служители в столицата Каракас. Гуайдо, който се самопровъзгласи за временен президент и бе признат за такъв от петдесетина държави, увери, че ще отмени уволненията по политически причини и обеща "амнистия" на служителите в държавния сектор, които се обърнат срещу Мадуро. Подобно предложение Гуайдо направи и на военните, припомня агенцията. Стотици войници и офицери дезертираха и отидоха в съседна Колумбия.

Опозиционният лидер призова държавните служители да се готвят за стачка, макар че не посочи конкретна дата, и заяви, че незабавен приоритет сега е да се прокара закон, гарантиращ правата на държавните служители. 35-годишният председател на Националното събрание, контролирано от опозицията уточни, че днес ще свика заседание на парламента за изработването на закона.

Междувременно САЩ разглеждат възможността да наложат нови санкции срещу Венецуела, за да засилят натиска върху правителството на президента Николас Мадуро да се оттегли от властта, заяви вчера съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Болтън, цитиран от Ройтерс и ТАСС. "Ние обсъждаме нови санкции, нови мерки за затягане на нашия контрол върху финансите на Мадуро, за да лишим този режим от парите, които са му необходими, за да остане на власт", заяви Болтън по телевизия "Фокс бизнес".

По-рано вчера специалния пратеник на САЩ във Венецуела Елиът Ейбрамс заяви, че трудно може да се види някаква роля за Мадуро в изграждането на "демократична Венецуела". "Ако той искаше да построи демократична Венецуела, имаше възможността да го направи, но не го направи", заяви Ейбрамс пред журналисти във Вашингтон. "Изключително трудно е да си представим как той би могъл да изиграе позитивна роля в демократични избори", каза пратеникът на Вашингтон, добавяйки, че венецуелците в крайна сметка трябва да решат бъдещата роля на Мадуро, предаде БТА.

Филип Епитропов
465 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
странно

2019.03.06 | 18:57

4

САЩ непрекъснато се бърка в чуждите дела! С какво право! Експлоатират света и живеят бандитски от заеми, които не връщат, непрекъснато причиняват войни и смърт.
Защо не си гледат своите недъзи, 30 %-вата бедност и ширещата се простотия и пороци.

2019.03.06 | 18:05

3

Гуйдото в пандизо !

До Филип Епитропов !

2019.03.06 | 08:05

1

Гуайдо е опозиционен лидер или президент !?

Щото и двете, не може !

Евгени

2019.03.06 | 08:29

2

Обикновен престъпиик е.

Добави коментар

Водещи новини