Венецуела ще купува храни и лекарства от Русия

  • 01 март 2019 16:11

  • 729
  • 5
Венецуела ще купува храни и лекарства от Русия
© Gettyimages

Каракас ще закупува необходимите храни и медикаменти от Русия, заяви днес вицепрезидентката на Венецуела Делси Родригес на съвместна пресконференция след преговорите си с руския външен министър Сергей Лавров, предаде ТАСС.
"Президентът Николас Мадуро даде много ясни разпореждания в тази връзка: тези храни, които са нужни на нашия народ, медикаменти, които са нужни на нашия народ, ще се набавят от Русия", съобщи Родригес.


Министър Лавров отбеляза, че Москва вече е получила допълнителен списък с нужните на венецуелската страна лекарства. "Обсъждаме списъка, уточняваме организационни и логистични подробности", каза Лавров.
Първият руски дипломат напомни, че Русия вече е изпратила на Венецуела първата партида медикаменти от 7,5 тона. Доставката е в рамките на вноската на Русия в Световната здравна организация и по проект, който се реализира от Панамериканската здравна организация, уточни Лавров.

Лавров добави, че Москва ще продължи "мащабните доставки на пшеница" за Венецуела, които "помагат значително на венецуелското правителство да посрещне настоящите хуманитарни предизвикателства", предаде Франс прес.
От 2018 година насам Русия е доставила на Венецуела 64 100 тона пшеница, по данни на руската консултантска фирма СовЕкон от 18 февруари, посочва Ройтерс.

Руският външен министър оцени като "неприемливо политизирането на въпроса за хуманитарната помощ" и изтъкна, че това трябва да се решава "чрез международни практики и да не служи като претекст за манипулиране на общественото мнение, за мобилизация на антиправителствените сили и за оправдаване на планове за намеса".

Миналата седмица Москва вече обвини САЩ, че използват хуманитарната помощ като "претекст за военни действия", насочени към сваляне на Николас Мадуро.

Делси Родригес каза още, че Каракас възнамерява с помощта на руската страна да се заеме с развитие на необходимата промишлена база за осигуряване на всичко необходимо за населението на Венецуела. "Това е добра новина за света, добра новина за Русия и за Венецуела. Ние сме стратегически партньори и работим за благото на народите на нашите страни", отбеляза тя.

По-рано днес Родригес съобщи, че президентът Мадуро е наредил европейското представителство на венецуeлската държавна петролна компания PDVSA да се премести в Москва, предаде Ройтерс.

Нора Виткова
729 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
АМИН БОЖЕ

2019.03.03 | 19:48

5

БОГ ДА ПАЗИ НАРОДИТЕ ОТ БОЛШЕВИШКА " ПОМОЩ " -- 45 БЕЗКРАЙНИ ГОДИНИ ПЪШКАХМЕ ПОД ВОНЯЩИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ БОТУШ И ЗНАЕМ КАКВО ОЗНАЧАВА ОКУПАТОРА ДА ТИ ДАВА " ПОМОЩИ " .!

2019.03.01 | 16:29

1

Последните 3 реда са най-важни ! Само Русия ! Сащ ще съннуууууууувват петрола на Венецула !

ТОЧНО ТАКА

2019.03.01 | 18:47

4

ШАХ и МАТ за соросоидната зган.

2019.03.01 | 18:30

2

Помощите са безплатни и чакат по границите на Венецуела, а от Русия безплатна е само мизерията.

соросоиден джендър

2019.03.01 | 18:46

3

наври си вибаратора във гъза и млъквай.

Добави коментар

Водещи новини