Гърция иска още пари и време от ЕЦБ

  • 15 септември 2012 18:14

  • 694
  • 0
Гърция иска още пари и време от ЕЦБ
©

За да изпълни бюджетните си цели Гърция има нужда да получи от кредиторите си допълнителен срок от две години, както и средства от Европейската централна банка, заяви премиерът на страната Андонис Самарас.

Той подчерта, че Атина е решена да приеме нови мерки за икономии на стойност 11,7 милиарда евро, за да остане в еврозоната, но тези мерки трябва да се приложат за период от четири години, а не за две, както се предвижда.

По повод започналата в петък срещата на министрите на финансите от еврозоната в Никозия редица европейски отговорни представители и представители на МВФ дадоха на Атина основания да се надява на подобен допълнителен срок, отбелязва АФП.

„Гърция представи амбициозен бюджет. Ние ще й дадем времето, от което се нуждае, но вероятно не и повече пари”, заяви австрийският министър на финансите Мария Фектер.

Директорът на МВФ Кристин Лагард пък също коментира преди ден, че е възможно да се помисли да бъде дадено повече време на Гърция, за да задейства икономическите си реформи.

Атина като цяло е подложена на натиск от международните си кредитори - ЕС, ЕЦБ и МВФ, за да осъществи допълнителни икономии в размер на над 11,5 милиарда евро. От доклада на „тройката” зависи дали страната ще получи следващия транш от финансовата помощ в размер на 31,5 млрд. евро като част от антикризисната програма на обща стойност 130 млрд. евро. Тази помощ е необходима за рекапитализиране на гръцките банки и за връщане на 4,6 милиарда евро, които гръцката държава дължи на частния сектор.

Гръцкият премиер обаче иска и друго – осен отсрочката, страната му да получи още средства от ЕЦБ, тъй като нямала вече достъп до финансовите пазари.

Последвайте канала на

694 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини