И Папа Франциск говори за изкуствения интелект: Бихме обрекли човечеството на безнадеждно бъдеще, ако отнемем на хората възможността да вземат решения

  • 14 юни 2024 19:16

  • 487
  • 1
И Папа Франциск говори за изкуствения интелект: Бихме обрекли човечеството на безнадеждно бъдеще, ако отнемем на хората възможността да вземат решения
© Getty Images, архив

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март днес стана първият понтифик, присъствал на среща на Г-7, където повдигна въпроса за надеждите, които се възлагат на изкуствения интелект, и рисковете, които той крие, предаде Асошиейтед прес. Папата беше поканен на срещата в Бари, Пулия, от италианския премиер Джорджа Мелони.

Папата призова лидерите на държавите от Г-7 да поставят човешкото достойнство на първо място при разработването и развитието на изкуствен интелект и предупреди за опасностите на тази нова технология, която има потенциала да превърне дори човешките взаимоотношения в алгоритми.

Светият отец предложи етична гледна точка към тема, която присъства все по-често в дневния ред на международни срещи на върха, правителствени политики и корпоративни ръководства.

Създателят на Mistral: AGI цели създаването на Бог

"Бихме обрекли човечеството на безнадеждно бъдеще, ако отнемем на хората възможността да вземат решения за себе си и за живота си, като ги обречем [на това] да зависят от решенията на машини", каза папата. "Трябва да осигурим и да запазим пространство за подходящ човешки контрол върху избора, който правят програмите за изкуствен интелект: Самото човешко достойнство зависи от това“, заяви понтификът.

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март имаше намерението да използва случая да се присъедини към многото държави и международни организации, които настояват за по-строги регулации по отношение на ИИ след широкото разпространение на генеративния изкуствен интелект, отприщен от чатбота ChatGPT на OpenAI.

Чатбот проповядва в протестантска черква в Бавария

В годишното си послание за мир аржентинецът призова за международен пакт, който да гарантира етичното разработване и използване на ИИ, припомня АП. Според папата, това е технология, в която не присъстват човешките качества на състрадание, милосърдие, морал и прошка, което я прави прекалено рискова, за да бъде развивана безнадзорно.

Папата заяви, че ИИ трябва на първо място има загрижеността за опазване на основните човешки права, за насърчаване на мира и за предпазване от дезинформация, дискриминация и изопачаване на истината.

На миналогодишната среща на Г-7 в Хирошима, Япония, беше започнат процесът за ИИ, който трябва да изготви международни насоки и кодекс на поведение за разработващите ИИ. Японският премиер Фумио Кишида представи миналият месец рамка за глобалното регулиране на генеративния ИИ.

Освен речта си за изкуствения интелект, папата има планирани срещи с президента на Украйна Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога, с поканени лидери от Алжир, Бразилия, Индия, Кения, Турция, и с членовете на Г-7, включително американския президент Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в, който е католик, канадския министър-председател Джъстин ТрюдоДжъстин ТрюдоДжъстин Пиер Джеймс Трюдо е канадски политик от Либералната партия и 23-ти и френския президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
487 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Мвй

2024.06.14 | 21:19

1
Това е бъдещето, реално от човекоподобното няма да има много полза и ще се редуцира бройката драстично след има няма век !

Добави коментар

Водещи новини