Трима румънски депутати са били мишена на хакерска група

  • 27 март 2024 10:17

  • 226
  • 2
Трима румънски депутати са били мишена на хакерска група
© gettyimages

Трима румънски депутати са били мишена на хакерска група, за която се смята, че е подкрепяна от китайското правителство и която е събирала данни за правителства, политици и избиратели, съобщава румънската редакция на Радио Свободна Европа. 

В началото на седмицата американски и британски правителствени служители повдигнаха обвинения, наложиха санкции и поискаха обяснения от Пекин във връзка с мащабна кампания за кибершпионаж, за която се твърди, че е засегнала милиони хора - включително законодатели, учени, журналисти и други, предаде Ройтерс.

През последните два дни властите в САЩ, Великобритания и Нова Зеландия обвиниха подкрепяни от Китай хакери, че са се насочили към техни граждани или правителства, за да получат информация за избори, политици или бизнес, пише Свободна Европа. Повдигнати са обвинения на седем китайски хакери, които са обявени за международно издирване от ФБР.

Според обвинителния акт на американското министерство на правосъдието сред политиците, които са станали обект на глобалната кампания за кибершпионаж, са трима от Румъния. Става дума за двама настоящи евродепутати - Каталин Теница (РЕПЕР) и Александру Мурару (Национално-либерална партия, НЛП), и един бивш евродепутат, който в момента е член на румънския парламент - Павел Попеску (НЛП).

Смята се, че тримата румънски политици са станали жертва на шпионска кампания на група хакери, наречена „APT31“, срещу Интерпарламентарния алианс за Китай - международна група от парламентаристи, които се занимават с това как демократичните държави трябва да се отнасят към Китай. 

Групата е обект на внимание от страна на Пекин заради критични изказвания по адрес на китайския комунистически режим и обвинения в нарушаване на правата на човека, пише румънската редакция на Свободна Европа.

Интерпарламентарният алианс за Китай е основан през 2020 г. по повод годишнината от протестите на площад Тянанмън през 1989 г., които са брутално потушени от Китайската комунистическа партия, припомня медията.

В началото на 2021 г. хакерите са регистрирали десет имейл акаунта, от които са изпратили над 1000 имейла до повече от 400 акаунта на хора, свързани с Интерпарламентарния алианс за Китай. Не е известно колко от получателите са отворили имейлите, но онези, които са го направили, са предоставили неволно на хакерите данни за IP адресите на устройствата си, откъде са отворили имейла, какви браузъри или операционни системи използват, пише БТА.

Руски хакери атакуваха наши учени, поканени в Украйна

Според източници на Свободна Европа някои от румънските политици в Интерпарламентарния алианс за Китай са били потърсени от румънските тайни служби, които са искали да проверят дали са получили имейли от китайски хакери.

Депутатът от НЛП Александру Мурару каза пред Свободна Европа, че не си спомня да е получавал или отварял такъв имейл. По думите му не е изненадващо, че членовете на алианса са били мишена на хакери, подкрепяни от правителството в Пекин.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
226 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.03.27 | 10:43

1
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:----> gg.gg/xlman

2024.05.25 | 08:27

2
❤️ Г­­­о­­­р­е­щ­­и­ ­­м­­­о­м­­и­ч­­­е­т­­­а­­­ ­­­в­и­ ­о­­ч­а­­­к­­в­­а­­­т ­­­-­ X­­­1­8­.­­­F­U­­N

Добави коментар

Водещи новини