Хакерска атака в Австралия: Откраднаха данните на 14 милиона души

  • 27 март 2023 09:27

  • 365
  • 1
Хакерска атака в Австралия: Откраднаха данните на 14 милиона души
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Австралийската финансова компания Latitude призна, че щетите от кибератаката срещу нея на 16 март са се оказали по-големи, отколкото е било съобщено по-рано. От там заявиха, че хакерите са успели да получат достъп до данните на 14 млн. клиенти, пише "Дарик".

В изявление, публикувано от австралийския борсов регулатор ASX, се казва, че от Latitude „са откраднати личните данни на 14 милиона души“, въпреки че по-рано компанията каза, че хакерите са успели да получат достъп до личната информация само на 330 000 от нейните клиенти.

„Според актуализираните доклади са били откраднати най-малко 7,9 милиона записа за номерата на шофьорските книжки на клиенти, които са ги предоставили през последните 10 години, както и данни на 6,1 милиона души, които са били клиенти на компанията и нейните партньори от 2005 г. “, се казва в изявлението.

Известно е, че откраднатата информация включва пълните имена, датите на раждане, адресите и телефонните номера на клиентите на Latitude, както и номерата на паспортите на 53 000 човека и подробности за финансовите транзакции на поне 100 души.

Главният изпълнителен директор Ахмед Фахур заяви, че Latitude Financial поднася "безусловни извинения и изключително съжалява за инцидента". "Ще положим всички усилия да работим във възможно най-тясно сътрудничество с всички засегнати и ще се опитаме да сведем до минимум рисковете за тях. Освен това ще проведем подробно разследване на причините и обстоятелствата на случилото се", каза той, като отбеляза, че компанията ще възстанови всички загуби на клиентите, принудени да подменят документите си.

Хакерка атака срещу Датската централна банка

По данни на австралийския държавен център за киберсигурност, през 2022 г. страната е изгубила най-малко 33 млрд. австралийски долара (22,2 млрд. щ.д.) в резултат на кибератаки.

През есента на миналата година няколко австралийски предприятия и ведомства бяха засегнати от мащабни кибератаки, в резултат на които бяха откраднати личните данни на няколко милиона души. За пробиви в сигурността съобщиха Optus, една от най-големите телекомуникационни компании в Австралия, Medibank, водещият здравен застраховател в страната, и Australian Clinical Labs, мрежа от медицински лаборатории, като от компаниите бяха откраднати лични данни, съответно, на 9,4 млн. и 9,7 млн. души.

През март 2023 г. Rio Tinto, британско-австралийска компания, от която хакери откраднаха личните данни на 1,5 милиона души, и The Good Guys, един от най-големите австралийски доставчици на електроника, съобщиха за кражба на лични данни от клиенти и служители. В резултат на хакерски пробив в базите данни на търговеца на дребно хакерите са получили достъп до 1,2 млн. записа на участници в програмата за лоялност на магазина.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
365 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.03.27 | 09:37

1
Китайските държавно-военни хакери системно тормозят Австралия.

Добави коментар

Водещи новини