Защо Нидерландия не ни иска в Шенген?

  • 05 декември 2022 08:47

  • 1321
  • 5
Защо Нидерландия не ни иска в Шенген?
© Gettyimages/архив
Слушай новината Слушай новината

Зад отказа на Нидерландия да пусне България в Шенген прозира политическо недоверие. Около това мнение се обединиха експертът по международна сигурност и геополитика проф. Румен Кънчев и бившият министър на отбраната Велизар ШаламановВелизар Шаламанов Велизар Шаламанов е роден на 24 декември 1961 г. в гр. Карлово. Завършва с отличие и златен медал в студиото на „Здравей, България“.

По думите им нидерландското „не“ е съгласувано и с други държави. Затова, според специалистите, дипломатите на двете страни е трябвало да седнат на една маса още преди месеци, за да обсъдят спорните въпроси.  

Според Шаламанов основният проблем е, че ръководителите на България не разбират Запада.

Бивш зам.-министър на вътрешните работи: Неприемането ни в Шенген беше очакван развой

„Все още на мнозинството българи им е трудно да кажат „Ние сме НАТО, ние сме ЕС”. България е част от тези два съюза на Запада от доста години, но все още има сериозни антизападни настроения, неразбиране какво е то Запад, НАТО, ЕС и как се взимат политически решения в една общност от либерални демокрации. Това най-видно личи от изказванията, включително на президента, говорейки за цинизъм на министър председателя на Нидерландия, което всъщност е цинизъм от страна на нашия президент. България тръгна напред с цивилизационния избор през 1996-1997 г. Изгубихме много време. Вместо да консолидираме този избор, в момента говорим за Запада като за „те””, обясни той. Шаламанов смята, че този конфликт  може да доведе до проблем и с влизането ни в еврозоната.

По думите на Кънчев правителството на Нидерландия е консултирало позицията си с други държави.

„Битува мнението, че позицията на Нидерландия се базира на някакви технически критерии. Пусна се много смешна приказка, че можело да се влезе през границата с 50 евро. Главният прокурор пък каза, че иска доказателства за тези пари. Категоричен съм, че нидерландското правителство не е само. То е консултирало тази позиция с други страни. Виждаме в какво състояние е границата ни, смешно е в центъра на София да се гонят бежанци. На нас ни нямат политическо доверие и във всички наши действия се вижда, че не може да ни имат такова”, поясни той.  

Десислава Станева
1321 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
НЕМАТ ДОСТАТЪЧНО КОЛИБИ

2022.12.05 | 16:56

5
КЪДЕТО ДА ВИ ВЪРЖАТ :) livememe. com/ 5q983wh
PaulaFox

2022.12.05 | 12:21

4
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 22 години съм) Секс модел съм) Обикновено продавам моите XXX снимки. Днес можете да ги видите безплатно. Ето връзката ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)

2022.12.05 | 12:13

3
pederazi zatova

2022.12.05 | 09:58

2
Защото нямаме граница с Турция, във всеки аспект на понятието граница.
тиквата

2022.12.05 | 08:59

1
защато ими телефони въртачи

Добави коментар

Водещи новини