ПП за Шенген: Служебният кабинет дължи обяснение за провала на преговорите

  • 04 декември 2022 18:44

  • 2746
  • 20
ПП за Шенген: Служебният кабинет дължи обяснение за провала на преговорите
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"“ убедено вярва, че българският народ заслужава достойно и високо място на европейската карта.

Това пише в официална позиция от страна на "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" по повод решението на Нидерландия да спре България за членство в Шенген, която публикуваме без редакторска намеса:

"Всички възможни проверки от страна на европейските институции, включително на седемнадесет експерти от различни страни, показаха, че България и Румъния отговарят на формалните критерии за членство в шенгенската зона.

Формално всичко е наред. Формално България не трябва да е единствената континентална страна от ЕС, която не е част от Шенген. Реално, част от европейските партньори изпращат ясен сигнал, не за първи път: имате проблем с корупцията, имате проблем с върховенството на закона. Независимо от процеса по присъединяване към Шенген, страната ни трябва да предприеме значителни мерки по отношение на борбата с корупцията и за установяване на върховенството на закона. Това се потвърди и от последния доклад по хоризонталния механизъм за върховенството на закона, и от заложените в него препоръки на ЕК. С всичките си действия във вътрешната и външната политика по време на последното редовно правителство с мандат на „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"“ и с програмата си като партия, ясно показахме, че за нас най-висшият приоритет е безкомпромисната борба с корупцията и пълното върховенство на закона.

С приемането на Плана за възстановяване и устойчивост през април 2022 г. и мерките в сектор правосъдие в него, дадохме ясен сигнал към европейските ни партньори, че България е твърдо решена да продължи борбата с корупцията. Заявихме пълна подкрепа за мандата на европейската прокуратура и предприехме всички необходими стъпки, за да се гарантира независимостта и автономността на работата им в България.

Поради явната абдикация на държавата на пристанище “Росенец”, още като служебни министри Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на и Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически предприеха мерки за увеличаване на граничния и данъчен контрол на терминала на пристанището. Определени бяха митнически служители, които да контролират с 24-часови смени, беше увеличен щатът и сега там работят и служители на НАП, и на Гранична полиция.

Кирил Петков: Ако Борисов иска да знае защо няма да влезем в Шенген, отговорът е прост: заради схеми като "Капитан Андреево" и "Росенец"

По време на кабинета „Петков“ бе направена и важна крачка към възстановяване на държавния контрол на ГКПП „Капитан Андреево“, който доскоро беше монополизиран от частно дружество, макар да е обект от значение за националната сигурност. Стартирахме серия от действия по засилване и подобряване контрола на границата като с решение на МС разпределихме контрола към МВР, вместо към досегашните областни управители. Започнахме процедури по ремонт на граничното съоръжение, което години наред беше изоставено.

Ще продължим усилията си в тази посока, дори в опозиция. Още преди седмици от “Продължаваме промяната” призовахме за разглеждане на истински важните проблеми и законопроекти за българското общество, вместо да се губи пленарно време в “изтърбушване” на Изборния кодекс с цел манипулация на следващите избори. Водени от дълбоката ни убеденост, че България има не само право, но и огромен потенциал за водеща роля в европейското семейство, още в понеделник:

- ще внесем декларация за своевременно приемане от Народното събрание на антикорупционното законодателство, заложено по ПВУ, в това число на Закон за противодействие на корупцията, промените в Закона за съдебната власт, предвиждащи ограничение на безграничната, еднолична власт на главния прокурор, Законопроект за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения, промени в Закон за обществените поръчки;

- ще поискаме изслушване на служебния министър-председател и служебните ресорни министри относно напредъка по досието “Шенген”, включително дейността по ключови гранични пунктове;

- ще проведем парламентарен контрол относно резултатите от европейските проверки за сигурността на летище София.

В допълнение предстои да внесем още законодателни мерки, в подкрепа на поетите ангажименти. Това е важно за всички нас като българи и като граждани на Европейския съюз - да се възползваме от правото на свободно движение на хора, стоки и услуги в границите на общността. Затова “Продължаваме промяната” ще работим за възможно най-скорошно приемане на страната ни в Шенген, законодателни промени в сферата на върховенството на закона и получаване на политическо доверие от европейските ни партньори.

Сега е моментът да действаме!".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2746 20

Свързани новини

Коментари 20

Добави коментар

2023.01.11 | 09:15

20
Трябва да ги съдите трябва да им държите сметка на всяка крачка.България нее сопственост на никой,само на Българите на народа.
ВАГИНИР ПУТИ

2022.12.06 | 02:19

19
СВИНЕТЕ НА МУТРАФОНОВА ГРУХТЯТ ЗА ОЩЕ.

2022.12.05 | 05:06

18
Хахахахха,баси тъпанара,къв Харвард,кви пет лева...За какво викаш ти дължи обяснение? За "преговорите" ли??? Ти думата преговор изобщо зназеш ли какво означава? В магазина като влезеш,преговаряш ли за качеството на продукта и за цената??? Хората са ти поставили условия за изпълнение и са ти казали,че изцяло и единствено от тяхната оценка дали такова изпалнение е на лице,ще зависи дали ще те приемат,а след това в прав текст ти заяваяват,че тяхната оценка е,че по никакаъв начин не си изпълнил тези условия,независимо ти колко се насираш да убедиш народа в обратното! Та къде виждаш тука възможност за преговори,че пък и някой да ти дължи обяснение за тяхния провал,да не говорим,че от това дмумесечно служебно правителство така или иначе нищо не е зависело..?!?

2022.12.05 | 00:14

17
Престъпна партия трябва да бъде заличена, от земята

2022.12.04 | 23:04

16
Страхотна снимка. Най-големите б0клуци един до друг.
!!!

2022.12.04 | 22:33

15
лъжливи ПП-та, заради вас не ни искат в Шенген
Един от многото

2022.12.04 | 22:03

14
пп са виновни за Шенген те дължат обяснения!
Мърши безподобни

2022.12.04 | 21:20

13
Вас на снимката това не ви засяга , вие вече сте на боклука.
Цв

2022.12.04 | 19:54

7
Кирчо да си изяде помията, дето е забърка!

2022.12.04 | 21:19

12
В Белене на тръстика да отработва откраднатото до живот
Уффф

2022.12.04 | 21:18

11
ПП=социопат с биполярно разстройство и наркоманче, педал КРАДЛИВ ,психясал мутант хазартен, проститутки,мустакатото ленче и лорелайно

Добави коментар

Водещи новини