Андрей Новаков: ЕС ще възстанови средствата, изразходвани от България за украинските бежанци

  • 29 април 2022 13:39

  • 292
  • 0
Андрей Новаков: ЕС ще възстанови средствата, изразходвани от България за украинските бежанци
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Парите, които ще използва България за настаняване, храна и здравеопазване на украинските бежанци, ще бъдат на 100 процента заплатени от Европейския съюз. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей НоваковАндрей НоваковАндрей Новаков е български политик от партия ГЕРБ и евродепутат в групата на Европейската народна, който участва в дискусия на тема: „Пътят пред украинските бежанци в Европа и в България“, провеждаща се в Представителството на Европейския парламент у нас.

Всяка държава, която приема украински бежанци и броят им е еквивалентен на 1% от населението на държавата, получава подкрепа от европейския бюджет, припомни Новаков. Той подчерта, че в рамките на Съюза има два механизма за подкрепа, по които са мобилизирани около 17 млрд. евро. 

Европейският съюз реагира напълно адекватно и този път навреме, смята българският евродепутат. 

Константинова: България е на първо място в ЕС по процент издадени документи за временна закрила на бежанци

Всички разходи, направени със задна дата, считано от 24 февруари, когато започна войната, ще бъдат допустими за реимбурсация, уточни той. 

Европа, по отношение на парите, които са една от най-важните компоненти за решаване на този проблем, е реагирала, допълни Новаков.

Целта на дискусията е да се обсъдят основните предизвикателства, породени от вълната бежанци от Украйна в цяла Европа, както и краткосрочните и средносрочните решения. Сред обсъжданите теми са европейските политики и инструменти за подкрепа, проблемите на украинските бежанци, както и предизвикателствата пред институциите, които им оказват помощ. 

Последвайте канала на

Теодора Александрова
292 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини