Евродепутатът Андрей Новаков призова за актуализация на предвидени в Плана за възстановяване и устойчивост проекти

  • 23 февруари 2022 15:29

  • 342
  • 1
Евродепутатът Андрей Новаков призова за актуализация на предвидени в Плана за възстановяване и устойчивост проекти
© Facebook
Слушай новината Слушай новината

България е единствената държава в Европейския съюз, която все още няма одобрен План за възстановяване и устойчивост. Това заяви на пресконференция в Стара Загора българският евродепутат от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в/ЕНП Андрей НоваковАндрей НоваковАндрей Новаков е български политик от партия ГЕРБ и евродепутат в групата на Европейската народна.

Той призова за актуализация на предвидени за финансиране чрез евро фондовете проекти, тъй като в тях са заложени значително по-ниски цени на материали и горива спрямо актуалните нива днес “За да бъде възможно изпълнението на тези проекти, задължително държавата трябва да иска актуализация на финансовите параметри за всеки един от тях“, категоричен е Новаков.

Асен Василев с горещ коментар за Плана за възстановяване и протестите у нас

Той настоя да стане ясно кой пише Плана за възстановяване и устойчивост и какво бъдеще е предвидено в него за комплекса „Марица изток“, защото Старозагорският регион и минно-енергийният комплекс са важни не само за региона, но и за България. Евродепутатът посочи, че когато пазарът е готов да предостави алтернативна технология, тогава трябва да мислим за заместване на въглищните централи в Маришкия басейн и това трябва да се случи с финансиране чрез европейски средства.

„Искам да се обърне особено внимание на технология за улавяне на въглеродния диоксид още на комините на ТЕЦ-овете, защото изискването на Европейската комисия е за намаляване на въглеродния отпечатък, а не за спиране на използването на определен енергиен ресурс“, призова Новаков и допълни, че в Брюксел все повече се коментира дали сега е времето да бъде приложена Зелената сделка. 

Новаков допълни, че съществува  Програма за свързаност на Европа, която финансира проекти за жп и пътни връзки. „България обаче не полага усилия да се възползва от средствата“, каза още той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
342 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.02.23 | 15:52

1
Какъв е тоя зализан педераст?

Добави коментар

Водещи новини