Андрей Новаков предупреждава, че парите от Кохезионния фонд на ЕС закъсняват

  • 14 февруари 2022 12:06

  • 383
  • 1
Андрей Новаков предупреждава, че парите от Кохезионния фонд на ЕС закъсняват
© Булфото

Отпускането на средства от Кохезионния фонд на ЕС изостава, а това заплашва по-бедните страни членки. Предупреждението отправи евродепутатът от ЕНП Андрей НоваковАндрей НоваковАндрей Новаков е български политик от партия ГЕРБ и евродепутат в групата на Европейската народна през "Политико".

„Всички кохезионни региони се нуждаят от инвестиции заради слабата си икономика и кризата. Бюджета го има, но паричният поток - не“, казва той и допълва, че в Брюксел не разбират тази реалност.

Очевидно страните членки дават приоритет на парите за възстановяване по инструмента „Следващо поколение ЕС“ пред средствата за сближаване. Те бързат да си гарантират сумите за възстановяване, преди да ги загубят.

Започва общественото обсъждане на Плана за възстановяване

И това според Новаков е главната причина за закъснялото приемане на бюджета на ЕС. До този момент само 13 от общо 27 страни членки са предали своите споразумения за партньорство, очертаващи рамката за управлението на структурните и инвестиционните фондове на ЕС, информира БНР. „Истинският риск е, че част от парите няма да бъдат инвестирани и ще бъдат загубени“, смята българският евродепутат.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
383 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Сара

2022.03.25 | 17:32

1
Те няма и да дойдат

Добави коментар

Водещи новини