Андрей Новаков: България е отказала да участва в операция на Европол за разследване на пари за COVID-19

  • 06 юли 2022 21:21

  • 2014
  • 4
Андрей Новаков: България е отказала да участва в операция на Европол за разследване на пари за COVID-19
© YouTube

България, Полша и Унгария не участват в операцията на Европол "Сентинел", която разследва злоупотреби с фондове, предназначени за възстановяване след пандемията от COVID-19. Данните се съдържат в доклад на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент, който ще бъде гласуван утре в пленарна зала.

Трите държави са най-големите бенефициенти на кохезионните фондове, но въпреки това не участват в операция "Сентинел". Българският евродепутат Андрей НоваковАндрей НоваковАндрей Новаков е български политик от партия ГЕРБ и евродепутат в групата на Европейската народна коментира, че не е ясно защо България не се е съгласила да участва в операцията по разследването на харченето на парите.

Европейски служби започват спецоперация за борба с измамите със средства за възстановяване от пандемията

"В доклада, който ще гласуваме утре, се подчертават три държави - България, Полша и Унгария, които са отказали участие. Операцията стартира на 15 октомври 2021 година, малко след което до всички държави членки са разпратени покани да участват. Неколкократно на България е било пропомнямо, подканвана е да вземе участие. Това така и не се е случило", посочи Новаков.

"Към момента съм изправен пред неприятната ситуация да се налага да обяснявам на колеги от какво се тревожи българското правителство и защо МВР не се е съгласило да участва в тази операция и Европол да разследва как са харчени парите за COVID-19, които ЕС отпусна за България. За съжаление това съвпадна и с нещо друго. Изпълнителният директор на Агенцията за одит на средствата от ЕС беше отстранен, като беше променен и устройствения правилник на агенцията и от мандат от пет години той ще се назначава и уволнява единствено от финансовия министър. Това прилича на свръхконцентрация на власт, при положение, че тази агенция е независима и не зависи от мандата на един или друг министър, а е с петгодишен мандат. Тя трябва да контролира правителството как харчи парите от Европейския съюз. Това нещо ме тревожи на фона, че все още нито една стотинка от Плана за възстановяване, не е стигнала до българските общини", алармира евродепуатът.

"Ние - делегацията на Комисията по контрол на бюджета - имахме среща с представители на Сдружението на общините в България. Те казаха, че не са били канени, не са участвали в процеса по изготвяне и одобрение на Плана за възстановяване и нямат готовност да подават проекти по него. Искам за пореден път да подчертая, че като човек, който участва в писането на правилата за европейско финансиране е изключително тежко да приеме, че моята собствена държава не може да се възползва от тях, още повече, когато се създават съмнения, че нещо се прикрива заради нежеланието ни да участваме в акции на Европол, които имат за цел да запазят интереса на европейския данъкоплатец и на неговото финансиране", каза още Андрей НоваковАндрей НоваковАндрей Новаков е български политик от партия ГЕРБ и евродепутат в групата на Европейската народна.

Мая Йорданова
2014 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
БГ Мама

2022.07.07 | 01:00

3
Пак ли Бойко ви е виновен?!

2022.10.24 | 06:26

4
кой краде най-много от парите за ковид? май-май баш бойко.

2022.07.06 | 22:56

2
хахаха, вcичко ще си кaжете, вcичко ще излезе, кой за какво на кой е плaщал
Протестиращ

2022.07.06 | 22:39

1
Ама как ще ровят в парите за ковид, нали Рашков иска да си увеличи имотите от 20 на 30! А обикновените хора да го д...

Добави коментар

Водещи новини