Прокуратурата в Германия обвини в шпионаж гражданин на Русия

  • 27 януари 2022 15:15

  • 422
  • 0
Прокуратурата в Германия обвини в шпионаж гражданин на Русия
© gettyimages

Федералната прокуратура в Германия съобщи, че е обвинила в шпионаж гражданин на Русия, работил в германски университет. Задържаният през юни м.г. Илнур Н. е заподозрян, че е предавал на руското разузнаване информация за европейски космически технологии и по-специално за ракетата "Ариана", съобщава БТА.

До задържането си той е работел като научен сътрудник и изследовател в университет в южната провинция Бавария, казаха от прокуратурата, без да посочват кой е университетът.

Оставиха в ареста руснака от "Арсенал", обвинен в шпионаж

Руската Служба за външно разузнаване се е свързала с Илнур И. не по-късно от ноември 2019 г., след което той се е съгласил да сътрудничи. Имало е редовни срещу между него и пребиваващ в Германия резидент, на които руският гражданин е предавал информация за космически разработки и различните етапи от разработването на "Ариана".

Смята се, че заподозреният е получил общо 2500 евро за услугите. Обвинителният акт е внесен в съд в Мюнхен на 9 декември. Предстои съдът ще прецени дали да даде ход на делото и за кога да го насрочи.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
422 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини