Компанията "Мета" затвори акаунти на кибернаемници, използващи "Фейсбук" и "Инстаграм" за шпионаж

  • 17 декември 2021 06:54

  • 1141
  • 2
Компанията "Мета" затвори акаунти на кибернаемници, използващи "Фейсбук" и "Инстаграм" за шпионаж
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

Собственикът на "Фейсбук" "Мета платформс" обяви вчера, че е затворил около 1500 акаунта във "Фейсбук" и "Инстаграм", свързани с "кибернаемници", които са ги използвали, за да шпионират близо 50 000 активисти, дисиденти и журналисти от името на клиенти по целия свят, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Въпросните акаунти са били свързани със 7 компании, предлагащи услуги - от събиране на публична информация онлайн до използване на фалшиви самоличности за свързване и влизане в контакт с набелязаните цели посредством дигитален шпионаж чрез хакване. "Мета" съобщи, че е предупредила около 50 00 души, че са били обект на атака.

Тези кибернаемници често твърдят, че услугите им са насочени само към престъпници и терористи, подчертава "Мета" в свой доклад по случая. Но всъщност техните обекти са избирани безразборно и включват журналисти, дисиденти, критици на авторитарни режими, семейства на членове на опозицията и правозащитници, добавя "Мета".

Четири от участващите компании са базирани в Израел, страна с репутация в сектора на кибернаблюдението: Cobwebs Technologies, Cognyte, Black Cube и Bluehawk CI. Другите три са BellTroX, базирана в Индия, Cytrox, базирана в Република Северна Македония, и още една неидентифицирана, базирана в Китай, информира БТА.

Няколко американски щата започват разследване на Инстаграм и въздействието му върху децата

Тези компании изглеждат готови да вземат на прицел всеки от името на този, който предложи най-висока цена, каза на брифинг Наталиъл Глайхър, който отговаря за сигурността в "Мета".
Обикновено те се представят като "услуги за интернет разузнаване", специализирани в събирането и анализирането на информация, извлечена от сайтове, блогове, дискусионни форуми, медийни сайтове и др.

Понякога кибернаемниците създават фалшиви акаунти в социалните мрежи, за да съберат още по-лична информация, като се присъединяват към групи или форуми, в които набелязаните хора участват. Случва се тези компании да се опитат да спечелят доверието на мишената, преди да я измамят, като изпращат линкове или прикачени файлове и така получават достъп до нейния телефон и компютър.

След това могат да възстановят пароли, телефонни номера, снимки, видеоклипове и съобщения, се казва в доклада. Кибернаемницте могат също да активират микрофони, камери и функции за геолокация, за да шпионират по-добре.

"Мета" не е била в състояние да определи кой управлява компанията, работеща от Китай, но посочва, че някои от сървърите, използвани за шпионаж, изглежда се използват и от правоприлагащите органи. Нашето разследване установи, че злонамерени инструменти са били използвани за наблюдение на групи от малцинства в целия Азиатско-Тихоокеански регион, включително в региона Синцзян в Китай, в Мианма и в Хонконг, подчертава докладът.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
1141 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Новини.бг - медиен клозет

2021.12.17 | 08:40

2
Полуграмотен шизофреник измисля новините тук. Тая мутренска ку.рва пуска позиви в кутиите на софиянци с цинизми за Радев и новата власт.
Като са знаели...

2021.12.17 | 08:00

1
че са такива, защо са чакали до сега?! Или поредната промивка...

Добави коментар

Водещи новини