Военно-окръжната прокуратура предаде шестима на съд за шпионаж

  • 18 ноември 2021 11:44

  • 2660
  • 1
Военно-окръжната прокуратура предаде шестима на съд за шпионаж
© Pixabay

Шестима отиват на съд за образуване и ръководене на група за шпионство, събиране и издаване на чужда държава на информация, представляваща държавна тайна, и за поставяне в услуга на чужда държава, за да ѝ служат като шпиони, съобщават от прокуратурата. 

Трима от тях са разгласявали чуждестранна класифицирана информация с военен характер. На двама от обвиняемите са повдигнати обвинения и за държане на огнестрелни боеприпаси, без разрешение.

Като ръководител на групата е обвинен бивш отговорен служител във военното разузнаване. В продължение на години той е подбирал лица, заемащи ключови постове с неограничен достъп до класифицирана информация на България и нейни партньори от НАТО и ЕС. Участниците в групата са се възползвали от служебното си положение, за да събират класифицирана, служебна и друга съществена информация, представляваща интерес за чуждото разузнаване. Същите срещу заплащане предавали информацията на ръководителя на групата, която била предоставяна от него и съпругата му на служител в посолството на чуждата в държава в София.

Разузнавачът ген. Тодор Бояджиев за висшия шпионаж и закона "Магнитски"

В групата участвали двама действащи офицери от служба „Военна информация“, ръководител на дирекция в Министерство на отбраната и ръководен служител в администрацията на парламента.

Дейността на групата била законспирирана с методите на разузнаването, включително по отношение на организацията и начините на действие, начините на събиране на информация и конспиративното й предаване, като са вземани всички възможни мерки за прикриване на престъпната дейност.

Петима от обвиняемите и към момента са с мярка за неотклонение „задържане под стража“, а един е с наложена парична гаранция. Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

Последвайте канала на

Novini.bg
2660 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Great

2021.11.18 | 13:42

1
Коя е чуждата държава?

Добави коментар

Водещи новини