Иран осъди французин на 8 г. затвор за шпионаж

  • 25 януари 2022 19:50

  • 2609
  • 0
Иран осъди французин на 8 г. затвор за шпионаж
© Getty Images/Guliver

Френският гражданин Бенжамен Бриер, задържан в Иран от повече от година и половина, беше осъден на 8 години затвор по обвинение в шпионаж, предаде Франс прес, като цитира изявление на неговия адвокат.

36-годишният Бриер е получил и допълнителни 8 месеца затвор за пропаганда срещу иранския режим, уточни неговият адвокат Филип Валан.

Бриер беше арестуван през май 2020 г., защото направил снимки на забранени зони в ирански природен парк, като използвал дрон. От края на декември той е в гладна стачка, като протестира срещу условията на задържането си.

"Бенжамен Бриер очевидно не получи - нито сега, нито когато и да било - справедлив процес пред безпристрастни съдии. Напомням, че той нямаше никакво право да се защити, никакъв достъп до елементите на обвинението, никаква възможност да подготви и представи защита пред съдиите от революционния съд", подчерта адвокатът, като изрази притеснения за здравословното състояние на клиента си. Той добави, че семейството му призовава френските власти да бъдат взети незабавни мерки, които да позволят репатрирането му.

Бландин Бриер, сестра на затворника, заяви, че брат ѝ е "политически заложник". "Очевидно е, че това е политически процес, полезен за Иран, който изпраща послание на френското правителство", добави тя, като подчерта, че "се чувстваме като пионки в дипломатическа игра".

Техеран и големите сили водят преговори във Виена за съживяване на сключеното през 2015 г. ядрено споразумение, целящо да попречи на Иран да се снабди с ядрени оръжия. Експрезидентът на САЩ Доналд Тръмп изведе едностранно своята страна от споразумението през 2018 година.

Иран е задържал над 10 граждани на западни страни, повечето от които имат двойно гражданство. Неправителствени организации определят това като политика на вземане на заложници, целяща да издейства отстъпки.

Двама други задържани в Иран чужди граждани също започнаха гладни стачки с искане за освобождаване на затворниците от западни страни, съобщи ДПА.

Иран е освободил сътрудничка на Британския съвет, осъдена за шпионаж

Камран Гадери, с двойно австрийско и иранско гражданство, отказва да се храни в знак на протест срещу задържането си в затвора Евин, съобщи съпругата му Харика. "Той иска освобождаването на всички задържани като заложници в Иран лица с двойно гражданство на страни от ЕС да бъде поставено като условие за продължаване на преговорите по ядрената сделка", уточни тя.
Анушех Ашури, с двойно иранско и британско гражданство, е започнал гладна стачка преди няколко дни, съобщи неговото семейство.

Двама американски граждани, които са били затворени в Иран, пристигнаха миналата седмица във Виена и започнаха гладни стачки за освобождаването на задържаните граждани на западни страни.

Държавният департамент на САЩ призна вчера, че възстановяването на ядреното споразумение би било трудно, докато в Иран има задържани граждани на САЩ, припомня ДПА. Говорителят Нед Прайс обаче добави, че тези въпроси не трябва да се обвързват, отбелязва БТА. 

Константин Тодоров
2609 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини