Британски мобилни оператори временно отлагат таксите за роуминг в Европа

  • 06 януари 2022 07:09

  • 1029
  • 1
Британски мобилни оператори временно отлагат таксите за роуминг в Европа
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Британски мобилни оператори отлагат временно връщането на таксите за роуминг в Европа, предаде БНР. Мярката трябваше да влезе в сила от началото на 2022 съгласно договореностите за Брекзит, въпреки че някои оператори имат планове за по-късно през годината.

"Vodafone" бе планирал връщането на роуминга за 6 януари, но сега обяви, че е необходимо повече време за проби и това ще стане в края на месеца. "EE" също отложи въвеждането на таксите от януари за март, като се позова на неуточнени технически проблеми.

Преди Обединеното кралство да напусне ЕС, потребителите можеха да използват техните обаждания, текстови съобщения и мобилни данни в плановете си във всяка страна от ЕС. Търговската сделка по Брекзит в края на декември 2020 година обаче дава на мобилните оператори опцията да върнат таксите. Мрежата "Three" също ще върне таксите за роуминг, но през май. Това означава, че от големите оператори само "O2" не е обявил планове за връщане на роуминга.

Властите в Шотландия и Уелс предупредиха гражданите си да не пътуват до Англия

Бен Ууд, главен анализатор на консултанската компания "CCS Insight" в областта на комуникациите, заяви за БиБиСи, че правенето на големи промени в системата за таксуване на мобилните оператори винаги е рисковано. Щетите за даден оператор могат да бъдат огромни, ако получи отрицателни отзиви от клиенти с огромни сметки. Според Бен Ууд операторите просто не бързат с промяната, забавят въвеждането на роуминга, за да са абсолютно сигурни, че всичко е наред.

Теодора Александрова
1029 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Нормално

2022.01.06 | 07:16

1
Това не е Чалгария да вдигат каквото както си щат - брезитанците ще ги избесят набързо, затова се помайват.

Добави коментар

Водещи новини