Нови митнически правила за стоките, внасяни от ЕС във Великобритания

  • 01 януари 2022 14:42

  • 6904
  • 3
Нови митнически правила за стоките, внасяни от ЕС във Великобритания
© Getty (архив)

От днес влизат в сила нови митнически разпоредби след Брекзит за стоките пристигащи в Обединеното кралство от ЕС – промяна, която може да причини нарушения на доставките на храни и евентуално до техния недостиг, предупреждават от британската хранително-вкусова промишленост.

Износителите от Европа сега трябва да попълва пълна митническа декларация за стоките, влизащи в Обединеното кралство, предаде БНР.

Това важи и за страните извън ЕС. Търговците повече не могат да забавят попълването на тези декларация до 175 дни. Сега бизнесите трябва да попълват необходимите документи най-малко 4 часа преди пристигането на стоката или рискуват да тя бъде върната обратно.

Животните и продуктите с растителен произход трябва да имат също сертификати за произход.

Очакванията са проверките да бъдат сведени до минимум преди да влязат напълно в сила през юли.

Британският внос на храни от ЕС е път пъти по-голям от британския износ на храни за континента, което означава, че нарушаването му може да има верижна реакция от неблагоприятни ефекти.

Брекзит не се е развил според очкванията на повечето британци

Британската федерация за замразени храни предупреди, че януари може да се окаже тежък месец за нейните членове с потенциални забавяния по пристанищата.

Друга промяна, влизаща в сила от днес се отнася до таксите за роуминг на мобилните телефони. Два от най-големите британски оператори - EE и Vodafone – въведоха отново таксите за клиенти, пътуващи до Европа, докато Three ще ги върне през май.

Валери Зайцев
6904 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.01.01 | 15:55

3
Срал съм им в устата на всякакви татари извън ЕС.
Ученика

2022.01.01 | 15:10

1
А Великобритания през Дъблин си внася в Евросъюза без мита...

2022.01.01 | 15:44

2
До време.

Добави коментар

Водещи новини