Рекорден брой нелегални мигранти са пристигнали във Великобритания през 2021 г.

  • 05 януари 2022 06:21

  • 1074
  • 2
Рекорден брой нелегални мигранти са пристигнали във Великобритания през 2021 г.
© Getty Images/Guliver (архив)

През 2021 г. най-малко 28 300 души, натъпкани в малки лодки, прекосиха Ламанша от Франция до южния бряг на Англия - годишен рекорд, който е три пъти по-голям от броя на прекосяванията година по-рано, съобщи Асошиейтед прес.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 597

Скокът в броя, съобщен от информационната агенция Прес Асосиейшън въз основа на данни от британското министерство на вътрешните работи, отразява рязкото нарастване на мигрантите, които се опитват да прекосят най-натоварения морски път в света, често с допотопни лодки, осигурени от трафиканти на хора.

Getty Images/Guliver (архив)

Рисковете от това прекосяване излязоха наяве на 24 ноември, когато най-малко 27 мигранти се удавиха при потъване на лодката, след като потеглиха от Франция. Нелегалното преминаване през Ламанша се превърна в източник на напрежение между Франция и Великобритания. След трагичния инцидент британският премиер Борис Джонсън предложи на Париж съвместно патрулиране покрай френските брегове, а също и френската страна да приема обратно тези нелегални мигранти, които са успели да пресекат Ламанша. Френският президент Еманюел Макрон отхвърли предложенията на Лондон, наричайки ги несериозни, припомня ТАСС.

С наближаването на зимата миналата година ноември беше най-натовареният месец за пресичане на Ламанша, който е широк около 20 мили (32 км) в най-тясната си точка, като тогава 6869 души достигнаха до Обединеното кралство. Само на 11 ноември 1185 души предприеха рискованото прекосяване с 33 лодки.

Президентът на Франция: Великобритания трябва да възприеме сериозно проблема с мигрантите през Ламанша

Данните също така показват, че лодките стават все по-големи, като на борда на всеки плавателен съд, пристигнал в Обединеното кралство, са се намирали средно по 28 души, в сравнение с малко над 13 души година по-рано.

Getty Images/Guliver (архив)

Активистите призовават британското правителство да предложи повече възможности на търсещите убежище в опит да се намали броя на прекосяванията на Ламанша.

Тим Наор Хилтън, главен изпълнителен директор на организацията "Действие за бежанците", заяви, че политиката на британското правителство ще доведе до повече смъртни случаи в пролива. "Хората ще продължат да пресичат Ламанша с допотопни лодки, а трафикантите ще продължат да печелят, освен ако министрите не отворят повече пътища за бежанците, за да поискат убежище тук", каза Наор Хилтън.

Клер Мозли, основател на благотворителната организация Care4Calais, която подкрепя бежанци, живеещи в Северна Франция, се съгласи с тази оценка.

"Ако правителството имаше сериозни намерения да спре трафикантите на хора, то щеше да създаде безопасен начин хората да поискат убежище и да сложи край на бизнеса на трафикантите на хора веднъж завинаги", каза тя.

Но министърът по миграционните въпроси Том Пърсглоув заяви, че "търсенето на убежище с цел закрила не трябва да предполага местенето на хора от държава в държава, в търсене на по-добри условия. Те също така не бива да рискуват живота си, като пълнят джобовете на престъпни банди, за да прекосят Ламанша".

Той заяви, че планираните правителствени реформи в имиграционното законодателство ще криминализират влизането в Обединеното кралство без разрешение и ще въведат доживотен затвор за трафикантите на хора, както и ще засилят правомощията на граничните сили на страната да спират и пренасочват лодки и да направят така, че молбите на кандидатите за убежище да се обработват извън Обединеното кралство.
Когато реформите бяха представени в парламента през юли, Наор Хилтън каза, че те се основават на дълбоко неразбиране на реалността на бежанската миграция.

Радина Лазарова
1074 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Бай Васо Сърбеца

2022.01.05 | 07:13

2
Monkey, yes, Bai Ganyo, No!
Рени

2022.01.05 | 07:05

1
Абе тия миграции като се движат и живеят счупени що не ги лови Ковид - 19??.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини