Трима алжирци са загинали при марокански обстрел на границата между Мавритания и Западна Сахара

  • 03 ноември 2021 19:15

  • 631
  • 0
Трима алжирци са загинали при марокански обстрел на границата между Мавритания и Западна Сахара
© Getty images

Алжир съобщи, че трима негови граждани са убити при марокански обстрел в района на границата между Мавритания и спорния регион Западна Сахара, и предупреди, че това "няма да остане безнаказано", съобщава БТА.

"Някои елементи сочат, че в това подло убийство са замесени мароканските окупационни сили", заяви алжирското президентство.

Вкараха брат на бивш алжирски президент в затвора

То добави, че тримата души са пътували с камион към Мавритания с цел търговия. От мароканска страна засега няма коментар. Самата Мавритания заяви, след като вчера в социалните мрежи се появиха снимки на обгорял автомобил, че не е имало обстрел на нейна територия. Случаят, който е от понеделник, показва ясно опасността от изостряне на напрежението между двете северноафрикански сили след продължаващото от месеци обтягане на отношенията им заради конфликта в Западна Сахара.

Алжир оказва прием на своя територия на групировката "Фронт Полисарио", която иска независимост за Западна Сахара от Мароко, и е нейният най-голям поддръжник.

По-голямата част от земите на този регион са част от именно от Мароко, което ги смята за свои. Миналата година след инцидент близо граничен пункт между Западна Сахара и Мавритания "Полисарио" обяви, че след 30-годишно примирие подновява въоръжената борба срещу Мароко. Макар и обаче групировката и алжирски медии да съобщиха за нападения срещу марокански цели, Рабат казва, че продължава да спазва спирането на огъня от 1990 г. и че предприема военни действия само в отговор на нападения.

По-рано тази година Алжир прекъсна отношенията си с Мароко с аргумента, че Рабат не изпълнява задълженията си към Западна Сахара и че подкрепя регионална групировка в Алжир, бореща се назависимост. Алжир освен това спря газовите доставки за Мароко и затвори въздушното си пространство за марокански самолети. Рабат окачестви тези обвинения като погрешни и абсурдни и добави, че Алжир необосновано е прекратил отношенията и че именно той е основната страна в западносахарския конфликт.

Мая Йорданова
631 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини