Макрон разговаря с австралийския премиер за пръв път след кризата с подводниците

  • 28 октомври 2021 15:42

  • 330
  • 1
Макрон разговаря с австралийския премиер за пръв път след кризата с подводниците
© Getty Images

Френският президент Еманюел МакронЕманюел Макрон Еманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на разговаря с австралийския премиер Скот Морисън за пръв път след кризата, последвала сключването на нов отбранителен съюз между САЩ, Великобритания и Австралия в средата на миналия месец, предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА. При сключването на новия съюз Канбера отмени договор за закупуване на френски подводници.

Френският държавен глава е подчертал, че "сега е работа на австралийското правителство да предложи конкретни действия, които да покажат желанието на най-високопоставените австралийски власти да предефинират основите на нашите двустранни отношения и продължаването на съвместните действия в Индийско-тихоокеанския регион", уточни президентството.

Макрон прие Блинкън в Елисейския дворец

Париж вече изрази недоволството си след внезапното решение на Канбера да отмени без предупреждение договора за закупуване на 12 френски подводници на стойност 55 милиарда евро. Макрон не е разговарял оттогава с Морисън, макар че вече говори с американския президент Джо Байдън и британския премиер Борис Джонсън, към които френското правителство също отправи критики след обявяването на споразумението.

По време на разговора Макрон е подчертал, че едностранното решение на Австралия е нарушило отношенията на доверие между двете страни. В изявлението се отбелязва, че ще бъде обърнато особено внимание "на положението на френските компании и техните подизпълнители, включително австралийски, засегнати от това решение".

Телефонният разговор се състоя в навечерието на насрочената за утре среща между Макрон и Байдън в Рим, преди началото на срещата на върха на Г-20 и конференцията за климата в Глазгоу, в които Морисън ще участва.
Освен това френският президент е призовал австралийския премиер "да приеме амбициозни мерки в отговор на климатичните предизвикателства".

Теодора Александрова
330 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Терко

2021.10.28 | 16:10

1
Еми ще говори ама това няма да му помогне на макрончо с нищо. Англоговорящите правилно осъзнаха ,че най добре за тях когато изградят съюз без никакви франсета шваби и др.

Добави коментар

Водещи новини