Маркус Зьодер: Социалдемократите първи трябва да опитат да съставят правителство в Германия

  • 28 септември 2021 21:26

  • 621
  • 0
Маркус Зьодер: Социалдемократите първи трябва да опитат да съставят правителство в Германия
© Getty (архив)

Германските социалдемократи са тези, които първи трябва да опитат да съставят правителство. Това заяви днес баварският Християнсоциален съюз (ХСС), сестринска партия на християндемократите на канцлера Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се, предаде АФП, цитирана от БТА.

Лидерът на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) "Олаф Шолц има точно в този момент повече шансове да стане канцлер", заяви на пресконференция лидерът на ХСС Маркус Зьодер (на снимката).

По този начин премиерът на провинция Бавария ясно се разграничи от своя колега от Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел, Армин Лашет, който все още има амбиции да я наследи, въпреки че консервативният блок остана на второ място след ГСДП на вота в неделя.

"Никакъв мандат за управление не би могъл да бъде морално легитимиран след този изборен резултат", получен в неделя от консерваторите - най-лошият постигнат от 1949 г.", каза Зьодер. През пролетта самият Зьодер имаше амбицията да се състезава за канцлерския пост, преди да се наложи да се оттегли в полза на Лашет, който бе по-малко популярен от него.

"Резултатът от изборите не може да бъде интерпретиран по друг начин. Той трябва да бъде приет, това е основно правило на демокрацията", подчерта Зьодер. "ГСДП не спечели с много, но все пак е пред партиите от блока" ХДС и ХСС според резултатите от парламентарните избори, подчерта от своя страна лидерът на групата на ХСС в Бундестага Александър Добринт.

Приближени на Меркел политици от ХДС претърпяха мажоритарно поражение на изборите в Германия

"Следователно не може да претендираме за автоматично право за съставяне на правителство на блока" и "трябва да се разбере, че "Зелените" и Свободната демократическа партия (СвДП) ще бъдат първите, които ще преговарят с ГСДП" за сформиране на следващото правителство, добави той.

"Подобна коалиция между ГСДП, "Зелените" и СвДП, наречена "светофарна" според цветовете, свързвани с всяка партия, е първото очевидно решение", каза от своя страна Зьодер.

Валери Зайцев
621 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини