Започват преговорите за съставяне на правителство в Германия

  • 07 октомври 2021 12:19

  • 242
  • 0
Започват преговорите за съставяне на правителство в Германия
© Getty Images

В Берлин започват първи разговори за съставяне на правителство, съобщи БНР. След серия преговори Зелените и либералите поканиха на проучвателни разговори социалдемократическата партия, която спечели парламентарните избори.

Между трите партии съществуват сериозни различия в начина, по който трябва да се постигнат иначе общи цели. Най-големите разминавания се отнасят до финансовата политика

„На всички е ясно, че трябва да инвестираме в дигитализацията на образованието и в опазването на климата. Имаме различия за това как трябва да стане това. Затова заедно със социалдемократите и либералите трябва да намерим начина, по който да финансираме тези инвестиции“, обясни съпредседателката на Зелените Аналена Бербок.

Лидерът на либералите Кристиан Линднер още веднъж подчерта, че няма решение на партията в каква коалиция да влезе - „светофар“ с канцлер Олаф Шолц от социалдемократите, или „Ямайка“ под ръководството на консервативния блок ХДС/ХСС, втората политическа сила в Германия след изборите.

Меркел и Щайнмайер ще участват в главното събитие по случай Деня на обединението на Германия

„Това е началото на преговорите, но имаме съгласие, какви цели преследваме. Една от тях е климатичен неутралитет. Въпросът е, как да го постигнем. Обединихме се около мнението, че новите технологии трябва да имат водеща роля. Германия трябва да върви към социално-екологична пазарна икономика, без държавата да навлиза като регулатор в климатичната политика“, допълни Линднер.

Либералите отказват категорично вдигането на данъци за супербогатите, което предлагат Зелените и социалдемократите.

Теодора Александрова
242 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини