Приближени на Меркел политици от ХДС претърпяха мажоритарно поражение на изборите в Германия

  • 28 септември 2021 06:57

  • 757
  • 2
Приближени на Меркел политици от ХДС претърпяха мажоритарно поражение на изборите в Германия
© Getty Images/Guliver

Министрите на отбраната и на икономиката, Анегрет Крамп-Каренбауер и Петер Алтмайер, както и началникът на канцеларията на Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се са сред приближените на федералната канцлерка, претърпели драматична загуба на произведените в неделя парламентарни избори в Германия, предаде Франс прес.

Тези трима политици от Християндемократическия съюз (ХДС) бяха победени в избирателните си райони на мажоритарния вот за място в Бундестага.

Заради сложната избирателна система, която съчетава мажоритарен вот и пропорционално гласуване и изисква от избирателите да гласуват и за мажоритарен кандидат, и за листи с пропорционални кандидати, тези съюзници на Меркел все пак имат шансове да попаднат в долната камара на германския парламент.

Експерт: Ангела Меркел се измори

Пораженията им при мажоритарния вот обаче правят още по-мрачна равносметката за включващия ХДС и традиционния му баварски съюзник - Християнсоциалния съюз (ХСС), консервативен блок, паднал до исторически най-ниския си резултат от около 24,5 процента, както и за канцлерката, която не успя да осигури приемственост на поста, отбелязва АФП.

Министърката на отбраната Крамп-Каренбауер беше изпреварена в провинция Саар от кандидат на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), която получи най-много гласове на изборите. Бивша председателка на ХДС, тя беше смятана за наследницата на Меркел, преди да се оттегли от лидерския пост в партията миналата година заради липса на вътрешна подкрепа.

Ръководителят на канцеларията на Меркел, един от най-близките й съветници, също загуби от кандидат на ГСДП, в провинция Хесен. Но и Браун, също като Крамп-Каренбауер, е водач на пропорционална листа и може да влезе в Бундестага.

Социалдемократите печелят парламентарните избори в Германия, изпреварвайки консерваторите на Меркел

Министърът на икономиката Алтмайер, един от доверениците на канцлерката, беше победен в провинция Саар от външния министър - социалдемократа Хайко Маас.

Друг признак, че тези избори помрачават оттеглянето на канцлерката, чиято популярност остава висока, е, че кандидатът на ХДС в историческия избирателен район на Меркел, в североизточната провинция Мекленбург - Предна Померания на брега на Балтийско море, също се провали. И той бе победен от своя съперник от ГСДП.

Българин от партията на Меркел влезе в местния парламент с преференции

Други водещи политици от ХДС, които понякога бяха сред най-ожесточените съперници на Меркел, обаче бяха преизбрани в Бундестага. Това са либералът Фридрих Мерц, досегашният председател на долната камара на парламента Волфганг Шойбле и министърът на здравеопазването Йенс Шпан, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
757 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Бай Май

2021.09.28 | 07:35

2
Така се прави в правовите държави, щом една партия се изхаби, народа дава на други да продължат, а не на същия кръг хора, както тук....от 31 год все едно и също. Сега тече нова подмяна с новото ндсв
Загуби? Нее...

2021.09.28 | 07:03

1
Крепили сте Тиквата 12 години да унищожава държавата ни? Заслужените ви загуби са просто карма...

Добави коментар

Водещи новини