Пеканов иска България да вземе пример от Германия за диалога в политиката

  • 27 септември 2021 09:41

  • 1080
  • 7
Пеканов иска България да вземе пример от Германия за диалога в политиката
© Bulphoto, архив

Поздравления за силното представяне и първото място в изборите в Германия на текущия вицеканцлер и финансов министър Олаф Шолц и Германската социалдемократическа партия. Това написа във фейсбък вицепремиерът по европейската политика Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена,.

"Като ключова и най-голяма държава-членка в Европейския съюз, е важно Германия да бъде силна, насочена към бъдещето и социалната справедливост страна. Вярвам, че през 21-ви век държавните политики трябва да са насочени към световните предизвикателства, да гарантират уважение за гражданите, един достоен живот за всички чрез активна социална политика и инвестиции в бъдещето. Сигурен съм, че бъдещата управляваща коалиция в страната ще се ориентира именно към тези цели, ще прави и нужното за засилването и устойчивостта на Европейския съюз", коментира той.

Пеканов е останал очарован от поведението на всички политически лидери след края на изборния ден. 

"Докато проследявах изборната нощ в Германия, ми направи силно впечатление нещо важно – в следизборното студио, веднага след обявяването на резултатите, присъстваха всички лидери на партии, за да коментират пред сънародниците си резултатите. Спокойно, с ясно изразени позиции и идеи за политики, по които да преговарят в идните месеци за съставянето на стабилно управление, ориентирано към споделени принципи. Един дебат за пример, с отговорност към бъдещето на страната и гражданите, с мисъл и уважение към техните проблеми и притеснения", изтъкна вицепремиерът. 

Заместник-лидер на лейбъристите не се извини, след като обиди консерваторите

И е категоричен, че подобно нещо е нужно и на страната ни.

"В България трябва да стимулираме политиката да изглежда така – да се базира не на яростен конфликт, а на спокоен, задълбочен дебат между ясно осъзнали визията си политици, които да търсят решения в отговор на важните въпроси - каква държава искаме да бъде България, къде искаме да стигнем, как страната ни да бъде по-успешна и по-справедлива", подчерта Пеканов. 

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
1080 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2021.09.28 | 05:24

7
цайсат убитaк

2021.09.28 | 05:23

6
на тоя цайсат бльoн ако му изплющя един шамар само на политики ще ми стане
Обективен

2021.09.27 | 15:11

5
КОМУНИСТИЧЕСКОТО НЕДОНОСЧЕ,ПОДГОТВЯНО ОТ МАМА И ТАТИ ДА Е ВЪВ ВЛАСТТА,СЕ ИЗПРАЗНИ,КАТО ЧЕКИЯ НА ПЯСЪК.СЛЕПИ ЛИ СТЕ,ЧЕ КОМУНЯГИТЕ ВЛИЗАТ ВЪВ ВЛАСТТА СЪС СИНЧЕТАТА СИ ,ОБРАЗОВАНИ ОБАЧЕ НА ЗАПАД,А НЕ В МОСКВА.НЕКАДЪРНИЦИ И ПЛЕДАТЕЛИ.ИЗРОДИ ЧЕРВЕНИ.

2021.09.27 | 11:24

4
Кой би гласувал за или против полет до Луната или Марс , например : Никой. Но кой гласува за синята зона в големите градове : всеки с МПС .

2021.09.27 | 11:20

3
Реалност на 21-век е глобализацията в всичките сфери на живота ни - но изборите се спечелят с регионален натънък

2021.09.27 | 11:14

2
изборната нож : подкосяване на брада се забранява ! Но какво друго да се очаква след като се очертава една Вени-Вуцу-Вуду-Ела Коализия ?
Новини.бг - медиен кенеф

2021.09.27 | 09:56

1
списван от полуграмотен шизофреник, мутренска ку.рва, на храна при Тиквата.

Добави коментар

Водещи новини