Суверенистката десница се обединява около Орбан под лозунга: "Силни семейства за силни нации"

  • 23 септември 2021 17:42

  • 402
  • 0
Суверенистката десница се обединява около Орбан под лозунга: "Силни семейства за силни нации"
© Getty images

Под лозунга: "Силни семейства за силни нации" унгарският премиер Виктор ОрбанВиктор ОрбанВиктор Орбан (на унгарски: Orbán Viktor) е настоящият министър-председател на Унгария, и бившият американски вицепрезидент Майк Пенс защитиха днес в Будапеща суверенитета и "семейните ценности", в първия ден от двудневната среща на високо равнище по демографски проблеми, превърнала се във форум на суверенистката десница, предаде агенция Франс прес, цитарана от БТА.

Преди включването утре в срещата на скандалният френски журналист и писател Ерик Земур, който може би ще се кандидатира за президент в страната си, участниците се редуваха на трибуната за изказвания с "нелиберален" оттенък. "За да просперира нашата цивилизация . . ., нашият приоритет трябва да бъде запазването и укрепването на семействата, върху които са изградени нашите нации", каза Пенс и похвали политиката на Унгария в сферата на раждаемостта. В това е решението да се "обърне демографският спад", а не в "отварянето на границите", подчерта той.

"Виждаме криза, която ни е събрала тук днес, криза, която удря по самата същност на цивилизацията. Ерозията на традиционното семейство е белязана от намаляващ брой на сключваните бракове, ръст на разводите, масово разпространение на абортите и спадащи темпове на раждаемост", допълни Пенс, цитиран от Асошиейтед прес.

В същия дух Орбан изказа хвалебствия за държавата, "защитаваща семейството, основата на оцеляването на нацията", пред "атаките на западната левица". "Те се опитват да релативизират представата за семейството, разчитайки на ЛГБТ и джендърното лоби", аргументира се унгарският премиер, след като бе представен като "баща на пет деца".

Виктор Орбан: Брюксел предава Унгария и европейците

По този начин той оправда мерките, предприети срещу ЛГБТ общността, след като унгарският парламент прие през юни законодателни изменения, забраняващи "пропагандирането и представянето на хомосексуалността" пред ненавършили 18 години.

"Демографската среща на върха" в Будапеща, която за първи път се състоя през 2015 г. и се провежда на всеки две години, се превърна в платформа, на която лидерите осъждат незаконната имиграция и призовават семействата да имат повече деца, отбелязва АП.

Теодора Александрова
402 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини