Виктор Орбан: Брюксел предава Унгария и европейците

  • 23 септември 2021 14:03

  • 1082
  • 4
Виктор Орбан: Брюксел предава Унгария и европейците
© Getty images

Унгария скоро ще се сблъска с нарастващ миграционен натиск по южната си граница, тъй като именно от там хората, бягащи от Афганистан, се опитват да влязат в Европейския съюз, заяви премиерът Виктор ОрбанВиктор ОрбанВиктор Орбан (на унгарски: Orbán Viktor) е настоящият министър-председател на Унгария,, след като инспектира унгарско-сръбската граница с чешкия си колега Андрей Бабиш в сряда, предава електронното издание Hungary Today, цитирано от "Фокус".

Орбан каза пред репортери, че въпреки че унгарската гранична стена е ефективна, може да са необходими повече офицери за защитата й. Орбан каза, че Брюксел е „слабото звено“ в мерките за защита на границата на Унгария, като заяви, че държавите-членки трябва да приемат желаещите да избягат от Афганистан, добавяйки, че това представлява „предателство“.

Докато хиляди хора са изпратени на границата, за да се гарантира безопасността на тези във вътрешните части на континента, „Брюксел предава Унгария и европейците“, заяви Орбан. Унгария защитава цяла Европа, подчерта той и добави, че се надява планът на Брюксел да привлече хора от Афганистан да бъде осуетен. Трябва да бъде оказана помощ там, където е нужна, вместо да се създават беди за Унгария, Чешката република и всички в ЕС, подчерта той.
Орбан: Достъпът до единния пазар е ключов за членството на Унгария в ЕС

Орбан каза, че през 2015 г. Унгария е трябвало да устои на „нашествие“ на повече от 400 000 мигранти, които са твърдели, че германският канцлер Ангела Меркел ги е поканила в Германия. Тогава той е решил да построи ограда на южната граница на Унгария, след като стана е станало почти невъзможно да се гарантира обществената сигурност.

Оградата на Унгария е защитена от 4500 служители, което я прави един от най -големите разходи в бюджета на правоохранителните органи в страната, каза Орбан и добави, че ЕС не е направил допълнителен принос за Унгария за покриване на тези разходи.

Премиерът похвали политическата и физическата подкрепа, която Унгария получава от Чехия и другите страни от Вишеградската група за защита на нейната граница „когато нещата бяха в най-тежки“. Орбан каза, че правителството му отново ще приеме помощта, предложена от чешкия премиер.
Премиерът на Чехия призова за приемане на България в Шенген за по-добро справяне с миграцията

Той каза, че ЕС всъщност трябва да защитава границите на Шенген по-на юг, тъй като Сърбия вече трябва да бъде член както на ЕС, така и на безпаспортната Шенгенска зона. Ако Сърбия вече беше приета в блока, „всички щяхме да сме по-сигурни“, добави той.

В отговор на въпрос Орбан каза, че без оградата на границата милиони мигранти биха влезли в Шенгенската зона, Европа щеше да стане свидетел на престъпления и терористични атаки, а жените в Германия са щели да се чувстват по-малко сигурни.

Миграцията не е човешко право, каза Орбан, твърдейки, че хората трябва да работят, за да направят собствените си страни по-добри за живот. „Никой не може да изисква от нас да позволим всичко, за което са работили предишните поколения в нашите страни, да бъде отменено от поток от милиони мигранти“, каза Орбан. „Но ние сме готови да им помогнем да оправят страните си.“
Виктор Орбан: Европейските страни решиха да градят пост-християнско общество, това няма да завърши добре

Бабиш каза, че ЕС е „зает с много безсмислени неща“, като например квотите за презаселване на мигранти. Вместо това тя трябва да предприеме действия срещу трафикантите на хора и да работи за спиране на потока от мигранти извън Европа, каза той.

Бабиш каза, че въпреки че някои твърдят, че в Европа няма мигранти, както броят им, така и броят на контрабандистите, уловени от европейските власти, са се утроили тази година. Въпреки че подходът на Европа към миграцията се променя, трябва да се позволи на повече държави да се присъединят към Шенгенската зона и да се постави по-голям акцент върху опазването на морските граници на континента, добави той.

Теодора Александрова
1082 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Off

2021.09.23 | 14:31

2
Викторе - съдбата на всеки популист като теб е аут от политиката.
аа

2021.09.23 | 19:45

4
а кой не е популист??? тиквата с няколко строежа и обещания за светлото европейско бъдеще ни забавлява 12 години. от сутрин до вечер ни говореше как цъфтим и вържем. това не е ли популизъм???
унгария

2021.09.23 | 19:43

3
унгария си има орбан, а ние си имаме тиквата.

2021.09.23 | 14:14

1
Един лифтинг не би му се отразил зле

Добави коментар

Водещи новини