Орбан: Достъпът до единния пазар е ключов за членството на Унгария в ЕС

  • 17 септември 2021 14:06

  • 589
  • 0
Орбан: Достъпът до единния пазар е ключов за членството на Унгария в ЕС
© Getty Images/Guliver

Унгария трябва да остане член на ЕС, за да си осигури продължаващ достъп до единния пазар на съюза, заяви премиерът Виктор Орбан днес и изтъкна, че страната би била сред последните напуснали блока, ако той някога се разпадне, предаде Ройтерс.

И Унгария, и Полша имат спорове с Брюксел по теми, вариращи от правата на ЛГБТ-общността до свободата на печата. През юли Европейската комисия предприе правни действия срещу двете държави, насочени срещу мерки, които според комисията дискриминират гей общността.

Унгарската правителствена агенция за управление на държавния дълг продаде облигации за 4,4 милиарда евро на световните пазари тази седмица. Това беше много повече от очакваното, като средствата би трябвало да помогнат на Будапеща да покрие вероятно забавяне на парите от фонда на ЕС, който има за цел да подпомогне възстановяването на блока от пандемията от коронавирус.

Орбан каза по този повод, че за Унгария, която е нетен бенефициент на средства от ЕС, основната причина за оставане в ЕС не са парите, идващи от Брюксел. По думите му продажбата на облигации е показала, че Унгария е стъпила на солидна финансова основа.

"Ако гледате цялата година, то ние получаваме повече пари от Брюксел, отколкото внасяме. Но, ако извадите парите, които западни /компании/ изтеглят от страната всяка година, то балансът е негативен", каза Орбан.

"ЕС е важен за нас, защото предоставя пазар за Унгария", каза той. "Ние трябва да подкрепяме ЕС и да останем в него. Ето защо, колкото и да скърца и де се пропуква, ние ще сме сред малкото страни, които ще останат в съюза, ако той някога се разпадне", допълни той.

Орбан, на който предстоят тежки избори догодина, заложи на 9 процента корпоративен данък за привличане на големи инвестиции в автомобилостроителния и производствения сектор, които повишиха икономическия растеж и заетостта и помогнаха на президента да се сдобие с образ на силен икономически лидер.

Виктор Орбан ще откаже помощта на ЕС за възстановяване на Унгария от пандемията, ако тя е обвързана с оспорван закон

Според Орбан тазгодишният икономически ръст най-вероятно ще превиши 5,5 процента, което ще позволи предприемането на множество мерки за подкрепата на ключови групи гласоподаватели преди парламентарните избори, които се падат следващата пролет.

В понеделник Орбан ще говори за плановете на правителството по време на обръщението си към законодателите на встъпителната есенна сесия на парламента.

 

Константин Тодоров
589 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини