Папа Франциск призова за състрадание към нуждаещите се хора

  • 15 септември 2021 17:14

  • 191
  • 0
Папа Франциск призова за състрадание към нуждаещите се хора
© Getty Images

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март днес призова словаците да се грижат за най-нуждаещите се сред тях. Призивът му бе отправен в последния ден от визитата му в Словакия, през който папата отслужи литургия под открито небе пред десетки хиляди богомолци, предадоха БТА и Асошиейтед прес.

Литургията бе отслужена в националното светилище в Шащин. Папата пристигна там с папамобил и беше бурно приветстван от огромно множество. Сред хората имаше и доста без маски въпреки пандемията. Папата се усмихваше на богомолците и им махаше с ръка. Според организаторите на проявата там е имало 60 000 души.

Националното светилище Богородицата на скръбта, издигнато в чест на Дева Мария, е най-важното в Словакия. Там през 1995 г. се моли и папа Йоан Павел Втори. На всеки 15 септември поклонници от цяла Словакия, но също и чужбина, се стичат към светилището за празничния ден на Дева Мария, смятана за покровителка на Словакия. Тази година богомолци прекараха нощта там под открито небе, за да могат да присъстват на литургията на папата.

По време на проповедта си днес Франциск призова поклонниците да отворят сърцата си и да проявяват състрадание, както и да изпитват вяра, която да не е абстрактна, а да намери своя израз в доброто отношение към онези, които се нуждаят от състрадание и помощ.

Литургията беше единственото голямо събитие за Франциск днес, преди той да се завърне във Ватикана след четиридневното посещение в Унгария и Словакия. По време на обиколката си Франциск се срещна с унгарския премиер и консервативен популист Виктор ОрбанВиктор ОрбанВиктор Орбан (на унгарски: Orbán Viktor) е настоящият министър-председател на Унгария, и подаде ръка на еврейската и ромската общности в Словакия.
Това беше първото пътуване на Франциск след чревната операция, на която беше подложен през юли. Папата изглеждаше в добра форма и с висок дух през целия изтощителен маршрут на обиколката.

Борислава Борисова
191 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини