Папата благослови хората, които обикновено са недолюбвани - данъчните служители

  • 31 януари 2022 21:14

  • 398
  • 2
Папата благослови хората, които обикновено са недолюбвани - данъчните служители
© Getty (архив)

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март днес насърчи хората, които обикновено не са харесвани - данъчните служители, като им каза, че макар да не биха спечелили конкурс за популярност, те са от жизненоважно значение за функционирането на едно справедливо общество, предаде Ройтерс.

"Вашата работа изглежда неблагодарна", обърна се той към делегация на италианската агенция по приходите и призна, че събирането на данъци често се възприема като "бъркане в чужди джобове". Но всеки трябва да плаща своя справедлив дял, особено богатите, така че най-слабите членове на обществото да не бъдат "смазани от най-силните", заяви Светият отец. "Всъщност събирането на данъци е признак на законност и справедливост", каза той.

Светият отец похвали честността на хората, които плащат данъците си и осъди укриването на данъци и сивата икономика. Загубите от укриване на данъци в Италия се оценяват на повече от 100 милиарда евро на година, показват статистически данни. Смята се, че италианската сива икономика, която работи без договори, социалноосигурителни вноски или плащане на данъци, възлиза на около 200 милиарда евро на година или около 11 процента от БВП.

Франциск каза още на данъчните, че въпреки че може би няма да бъдат обсипани с обич на земята, те имат светец-покровител на небето и им припомни, че св. Матей е бил събирач на данъци по римско време, преди да реши да стане последовател на Исус.

 

Валери Зайцев
398 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
scarface

2022.02.01 | 07:58

2
Сатана

2022.02.01 | 01:07

1
А ми да го заврем на папата тогава.

Добави коментар

Водещи новини