Папа Франциск призна, че се срамува от миналото

  • 13 септември 2021 21:11

  • 1008
  • 1
Папа Франциск призна, че се срамува от миналото
© gettyimages

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март каза днес, че се срамува от избиването на над 100 000 словашки евреи и изрази съжаление, че божието име често се е използвало "в лудостта и омразата" на Втората световна война, съобщава БТА.

Папата говори пред еврейската общност в Братислава на площад, където навремето е имало синагога, разрушена по времето на комунизма, и за пореден път осъди всяка форма на антисемитизъм.

Папа Франциск призова за братство, прехвърлящо границите

Три дни преди пристигането на Светия отец Братислава поднесе официални извинения за мрачното наследство от епохата на президента Йозеф Тисо - католически свещеник и президент на нацисткия сателит Словакия през 1939-45 г., който се съгласява да изпрати десетки хиляди евреи в германските лагери на смъртта.

Божието име беше обезчестено: в лудостта и омразата по време на Втората световна война повече от сто хиляди словашки евреи бяха убити. И тогава, когато искахме да заличим следите от общността, синагогата беше разрушена, заяви осъдително Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март.

Тук, пред историята на еврейския народ, белязана от това трагично и неописуемо оскърбление, със срам трябва да признаем: колко пъти неизразимото име на Бога е било използвано за извършване на неописуеми нечовешки деяния. Колко потисници са заявявали "Бог е с нас", но те не бяха с Бог, каза папата, без да назове поименно Йозеф Тисо. След създаването през 1939 г. на първата Словашка република - тоталитарен сателит на нацистка Германия, няколко антиеврейски закона стават основа за депортирането на десетки хиляди словашки евреи. По-малко от 300 от тях оцеляват след войната.

Днес еврейската общност в Словакия наброява едва около 2000 души.

Мая Йорданова
1008 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.09.13 | 22:29

1
А аз от какво? От глупостите на дебилите, или от комплекси преди 20г?

Добави коментар

Водещи новини