Министрите на външните работи на държавите - членки на ЕС дискутираха актуалната ситуация в Афганистан и бъдещите действия на Съюза

  • 03 септември 2021 19:08

  • 423
  • 3
Министрите на външните работи на държавите - членки на ЕС дискутираха актуалната ситуация в Афганистан и бъдещите действия на Съюза
© МВнР

Министърът на външните работи Светлан Стоев взе участие в неформална среща на външните министри на държавите - членки на ЕС, която се проведе на 2 и 3 септември 2021 г. в Кран, Словения, съобщиха от дипломатическата ни централа.

Основна точка в дневния ред бе ситуацията в Афганистан и необходимостта от единен европейски подход и ясна и релевантна стратегия на ЕС за Афганистан в актуалната ситуация.

„Необходим е единен подход, насочен към изработването на амбициозна и всеобхватна стратегия на ЕС за Афганистан”, подчерта българският първи дипломат и посочи няколко ключови елемента, които следва да залегнат в бъдещата европейска стратегия.

Сред тях са: подновяване на хуманитарната помощ за Афганистан; предприемане на своевременни мерки за ефективна превенция при увеличаване на миграционния натиск върху Европа, в това число стриктен контрол на влизащите на европейска територия и подпомагане на разселените лица в и около Афганистан; активен диалог и близко сътрудничество със страните в региона; засилена координация с водещи международни и регионални партньори.

 

Министрите се обединиха около необходимостта от твърда условност при бъдещи контакти с новите управници на Афганистан.

В рамките на срещата накратко бяха обсъдени и отношенията на ЕС с Китай и възможностите и предизвикателствата в тази връзка, както и трудностите, свързани със засиления миграционен натиск по външната граница на ЕС с Беларус.

На работен обяд с външния министър на Индия Субрахманям Джайшанкар бяха обменени виждания върху ситуацията в Индийско-тихоокеанския регион и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството.

 

Валери Зайцев
423 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
РУСКО РОБСТВО

2021.09.04 | 17:35

3
ДВЕ В ЕДНО ЗНАЧИ,ДВЕ БЕКАПЕТА В ЕДНА ЧЕРВЕНА СВИНЯ ПРАСЕДЕНТ. СВИНЕТЕ НА ГЕРГОВ СЛЕД ПРЕВРАТА НА МУТРАФОНОВА ЩЕ НИ ДАВЯТ В КЕНЕФА НА ИДИОТА ПУТЬО.
ЛАВРОВ МАРШ В

2021.09.03 | 20:25

2
СССР!
ЛАВРОВ МАРШ В

2021.09.03 | 20:25

1
СССР!

Добави коментар

Водещи новини