ЕС обеща да не допусне масова "нелегална миграция" от Афганистан

  • 31 август 2021 21:53

  • 653
  • 0
ЕС обеща да не допусне масова "нелегална миграция" от Афганистан
© Getty Images

Европейският съюз заяви днес, че ще се опита да спре евентуален масов приток на мигранти от Афганистан чрез оказването на помощ за страните от региона и укрепване на границите, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

"Въз основа на усвоените уроци, ЕС е решен да действа с общи сили, за да предотврати повторение на безконтролните и мащабни нелегални мигрантски потоци, с които се е сблъсквал преди", се казва в заключителната декларация от срещата на вътрешните и правосъдните министри на страните от съюза. Тя не съдържа конкретни обещания, че ЕС ще приеме масово хора, бягащи от режима на талибаните в Афганистан.

Вместо това съюзът заявява, че ще съдейства на съседните на Афганистан държави "за засилване на техния потенциал да осигурят защита, достойни и безопасни условия за приемане" на бежанци. В края на документа се подчертава, че "подкрепа може да бъде оказвана под формата на разселване на доброволни начала, като приоритет имат уязвимите лица като жени и деца", предава БТА.

Еврокомисарят по вътрешни въпроси Илва Йохансон заяви, че "най-добрият начин да се предотврати миграционна криза, е като се предотврати хуманитарна криза".

ЕС се стреми да не допусне повтаряне на събитията от 2015 г., когато над един милион човека, бягащи от гражданската война в Сирия, пристигнаха в Европа. Това породи вътрешни търкания в ЕС как да бъдат разпределени мигрантите между страните членки.

Една нова миграционна вълна от Афганистан вероятно ще засили това напрежение. Канцлерът на Австрия Себастиан Курц заяви, че неговата страна няма да подкрепи система за разпределяне на бежанци от Афганистан в страните от ЕС. Той отбеляза, че Австрия вече има четвъртата по численост афганистанска общност в света.

Настаняването обаче на бягащите от Афганистан в близките страни, за какъвто подход сега се говори, може да се окаже трудно, отбелязва АП. Пакистанският външен министър Шах Махмуд Куреши, който разговаря днес в Исламабад с германския външен министър Хайко Маас, каза, че в предишните десетилетия Пакистан вече е подслонил над 3 милиона афганистански бежанци и не може да поеме повече.

Борислава Борисова
653 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини