Путин: Ситуацията в Афганистан след изтеглянето на САЩ е катастрофална

  • 03 септември 2021 13:28

  • 848
  • 2
Путин: Ситуацията в Афганистан след изтеглянето на САЩ е катастрофална
© Getty Images/Guliver

Положението на афганистанците, работили за колективния Запад начело със САЩ, а и цялата обстановка в страната след изтеглянето на американските войски са катастрофални. Това заяви днес президентът на Русия Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През на пленарно заседание на Източния икономически форум във Владивосток, предаде ТАСС.

"Това наистина е катастрофа. Това е истината. Това не са мои думи. Това са думи на самите американски аналитици. Това е катастрофа, защото американците - хора твърде прагматични, похарчиха за цялата тази кампания над един и половина трилиона долара, а какъв е резултатът?", посочи руският лидер. "А ако погледнем цялото количество хора, изоставени в Афганистан, които са работили за колективния Запад, за САЩ и съюзниците им, това е също и хуманитарна катастрофа", добави той.

Путин: Присъствието на САЩ в Афганистан бе трагедия

Западът продължава политиката си - да натрапва на други страни стандарти отвън, независимо от поуките на Афганистан. "Санкциите - какво е това? Това е продължение на същата политика", каза Путин.

Изтеглянето на съветските войски от Афганистан бе извършено организирано, а режимът, останал след него, успя да просъществува още няколко години, припомни руският президент, цитиран от БТА.

Кремъл: Все още не сме определили позицията си към талибаните

"Ако Съветският съюз в крайния етап от съществуването си не бе престанал да предоставя поне икономическа помощ, не се знае каква би била ситуацията в Афганистан", отбеляза той. "Може би противоборстващите сили щяха да успеят да се разберат за нещо", предположи руският президент. 

Весела Найденова
848 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.09.03 | 13:54

2
Вместо петрол срещу храни направи опиум срещу храни

2021.09.03 | 13:53

1
Изорати руски миротворски да продават храна китай плаща

Добави коментар

Водещи новини