Експерт алармира: Скоро стотици хиляди афганистанци ще тръгнат към Европа

  • 02 септември 2021 10:13

  • 575
  • 2
Експерт алармира: Скоро стотици хиляди афганистанци ще тръгнат към Европа
© Кадър: Bulgaria ON AIR

Очакваме бежанския поток към края на септември. Има два потока, които се генерират след хаотичното напускане на САЩ и страните-членки на НАТО. Останаха 200 000 афганистанци, които са част от 300 000 помощници на американските натовски части. Техният живот е под пряка заплаха. С техните семейства стават около половин милион. Второ - над 40% от афганистанците не могат даже да се препитават. САЩ блокираха 11 млрд. долара бюджет на афганистанското правителство. Недоимъкът в страната ще бъде много тежък, което ще подтикне стотици хиляди да тръгнат по този дълъг път - 6 хил. км. Това заяви бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 596

По думите му Иран и Турция ще използват бежанските потоци в бъдещи преговори със САЩ и най-вече със страните от ЕС. 

Тук говорим за близо 100% физически здрави млади мъже. Те не са като сирийските бежанци, които бягаха със своите семейства. Изпраща се най-здравият член на семейството, който да пробие през всички проблеми. Стигайки до заветната западноевропейска държава, трябва да започне да привлича членовете на своето семейство, подчерта Керемедчиев.

Премиер, военен и външен министри в НС за мигрантската криза: Защитата на националната сигурност е гарантирана

Той отбеляза пред Bulgaria ON AIR, че този път Европейският съюз е доста по-подготвен. Европейските лидери развързали кесията и утроили помощта за държавите, които ще приемат мигранти - Иран, Турция и някои бивши съветски републики.

,,България изостава от укрепването на своите граници. Дипломацията е много важна, трябва да преговаряме с Турция и Гърция, но от страната на силата. Първо трябва да направим нашите граници напълно защитени. Имаме един месец, в който трябва да се предприемат много сериозни мерки за опазване на границата. Изпращането на колкото може повече добре подготвени служители ще възпре мигрантския поток'', настоя Керемедчиев.

ЕС обеща да не допусне масова "нелегална миграция" от Афганистан

Той е категоричен, че ще продължава да има гражданска война в Афганистан, а пред талибанското правителство ще има много вътрешни проблеми.

Мигрантският поток няма да секне в следващите години, прогнозира гостът в студиото.

Владимир Василев
575 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.09.02 | 10:50

2
Дигитални ковид пас сертификати имат ли за ваксинация, скорошно преболедуване или пср тест от най-много 48ч? Защо на нас се иска тая простотия вътре в ЕС а тия ще ги пускоте ей така?
Соросов

2021.09.02 | 10:47

1
А честито пак

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини