Еврокомисарят по вътрешните работи ще посети Литва заради притока на мигранти през Беларус

  • 30 юли 2021 14:02

  • 763
  • 1
Еврокомисарят по вътрешните работи ще посети Литва заради притока на мигранти през Беларус
© gettyimages

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон ще посети в неделя Литва, за да се запознае на място с последиците от незаконното преминаване на мигранти през границата с Беларус, съобщи Европейската комисия.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 431

Следващата седмица други представители на ЕК също ще пътуват до Литва за изготвяне на допълнителна оценка. Комисията отбелязва, че досега над 3000 мигранти са пристигнали в Литва през Беларус. Наблюдаваме не миграционна криза, а проява на агресия от (непризнатия президент на Беларус Александър) Лукашенко и това е напълно неприемливо, заяви Йохансон в интервю за литовска телевизия, разпространено от ЕК. Тя добави, че повечето от мигрантите не отговарят на изискванията за получаване на убежище и трябва да се върнат у дома.

Литва отчете рекорден брой мигранти, влезли от Беларус

Ако приемат доброволно връщане, ще бъде по-бързо, иначе ще се наложи да бъдат изведени от ЕС принудително, поясни еврокомисарят. Трябва да предотвратим опасността броят им в Литва да достигне десетки хиляди, добави Йохансон.

По нейните думи най-важното е сега да бъде защитена външната граница на ЕС, за да се предотврати незаконно проникване. Литва не трябва да бъде оставяна сама, заяви еврокомисарят.

ЕС не може да осигури пряко средства за изграждане на стена по границата между Литва и Беларус, но е в състояние да достави оборудване за граничните сили, 10 млн. евро са на разположение за тази цел, поясни Йохансон.

Тя уточни, че ЕС оказва натиск над държавите, от които мигрантите идват, за да не се допуска чужденците да отпътуват към Минск.

По нейните думи ЕС вече е настоял пред Ирак за ограничаване на броя на полетите към Беларус. Днес предстоят нови разговори с Ирак и други страни за обратното приемане на техните граждани, посочи еврокомисарят. Една от слабостите на ЕС е, че все още няма обща политика по миграцията и предоставянето на убежище, обобщи Йохансон.

Беларус започна да довежда мигранти до границата с Литва, след като ЕС въведе санкции срещу режима в Минск заради непризнатите миналогодишни президентски избори, действията срещу беларуската опозиция и отклоняването на полет на "Райънеър", довело до задържането на журналиста Роман Протасевич и София Сапега.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 431
Мая Йорданова
763 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар
батко

2021.07.30 | 14:09

1
батко им го начука. не само санкциите ще му свалят ами и 3 милиарда ще му плащат на година. като на ердоган.

Добави коментар

Водещи новини