Литва отчете рекорден брой мигранти, влезли от Беларус

  • 28 юли 2021 21:38

  • 1750
  • 2
Литва отчете рекорден брой мигранти, влезли от Беларус
© Getty (архив)

Литва отчете рекорден брой мигранти, влезли нелегално през изминалото денонощие през границата с Беларус, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1542

За изминалите 24 часа са установени 171 незаконни пресичания на границата, обяви литовската гранична охрана. С това общият брой на заловените за тази година мигранти нарасна на над 3000 при 81 за цялата минала година.

Беларуският президент Александър Лукашенко многократно е заплашвал Европейския съюз, че ще пропуска хора, идващи от зони на военни конфликти да преминават през границите на страната към тези от блока в отговор на санкциите, наложени на страната му.

Върховният комисариат на ООН за бежанците призовава страните да защитават правата на бежанците

Литва, която има около 680-километрова граница с Беларус, е особено тежко засегната. По официални данни само през юли са влезли нелегално над 2000 души.

Поради миграционния наплив Литва наскоро затегна правилата си за предоставяне на убежище и започна да строи ограда. Но заради липса на бодлива тел строежът на пограничното съоръжение беше спрян. Затова Естония ще предостави на литовските власти около 100 км бодлива тел от запасите си.

Съпротивата сред самите литовци също расте. В началото на седмицата жителите на няколко погранични града демонстрираха срещу изграждането на нови места за настаняване на мигранти. Имаше блокиране на улици и сблъсъци с полицията.

Министерството на вътрешните работи обяви разследване на тези случаи.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1750 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.07.29 | 07:33

2
Пинк флойд ти търси заместник на авyарите
баба гицка

2021.07.28 | 22:20

1
кой бяга от хубавото

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини