Полша поиска от Ватикана данни за сексуалните посегателства на свещеници срещу деца

  • 25 юни 2021 06:40

  • 361
  • 1
Полша поиска от Ватикана данни за сексуалните посегателства на свещеници срещу деца
© Pixabay

Полската държавна комисия за борба с педофилията съобщи вчера, че е поискала от Ватикана данни за сексуални посегателства срещу деца, извършени от свещеници в Полша, защото полската Католическа църква е отказала да предостави поисканата информация, предаде Асошиейтед прес.

Председателят на комисията Блажей Кмечак каза, че около 30 на сто от случаите на сексуални посегателства срещу лица под 15 години, проучвани от комисията, са свързани с клира. Той добави, че въпреки писмените искания тази година към регионални ръководители на полската Католическа църква и други църкви, само един епископален съд е предоставил архива си на Държавната комисия за случаите с педофилия.

"Не получихме документи, нито информация от полската Епископална конференция, което да позволи извършването на задълбочен анализ на случаите, които трябва да изясним", каза Кмечак на пресконференция. 

Zатова комисията е изпратила вчера писмо до ватиканската Конгрегация (министерство) по въпросите на вероучението с редица въпроси, сред които колко случаи на предполагаемо посегателство от полски свещеници са проучвани през периода 2000-2020 г., колко са приключили с установяване на вина, какви са наказателните мерки и колко свещеници са били отстранени от църквата.

През последните години Светият престол наказа и замрази правомощията на няколко полски епископи и архиепископи заради пренебрегване на съобщения за посегателства срещу малолетни от свещеници в техния район на отговорност.

Полски католически свещеници изразиха морално възражение срещу ваксини

Комисията за случаите с педофилия бе създадена през 2019 г. и узаконена от парламента през 2020 г. със задачата да изследва съобщенията за сексуални посегателства срещу лица под 15 години, като осигурява наказания за извършителите и разработва превантивни и образователни мерки. Досега комисията е проучила 330 отделни случая и е анализирала над 260 съдебни дела, довели до присъди, предаде АП.

Novini.bg
361 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.06.25 | 13:44

1
В Полша най-популярният спорт е волейбола и май веднага след него е изн@силв@н3то на малки момченца в църквата!

Добави коментар

Водещи новини