Полски католически свещеници изразиха морално възражение срещу ваксини

  • 15 април 2021 11:01

  • 413
  • 4
Полски католически свещеници изразиха морално възражение срещу ваксини
© Getty (архив)

Полските католически епископи изразиха днес "сериозно морално възражение" срещу използването на COVID ваксините на "АстраЗенека" и "Джонсън и Джонсън", в чието производство, според тях, се използват "клетки от абортирани човешки зародиши", предаде Франс прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28698

Те обаче опростиха "моралната вина" на вярващите, които нямат избор коя ваксина да предпочетат. Същевременно, в официален документ епископите напълно одобриха използването на РНК ваксините на "Пфайзер/Бионтех" и "Модерна".

Вече знаем, че ваксините на "АстраЗенека" и "Джонсън и Джонсън" за съжаление почиват върху технология, която се основава на клетки от абортирани зародиши", заявиха членове на експертна група по биоетика, близка до епископата, в документ, представен на медиите.

Броят на починалите от коронавирус в Полша достигна рекорд след почивните дни за Великден

Според тях този факт поражда сериозно морално възражение и води до извода, че католиците не трябва да приемат имунизиране с тези ваксини, тъй като има и други, които не пораждат морални възражения, свързани със съвестта.

В документа си епископите преценяват, че вярващите, които не могат сами да изберат ваксина, въпреки това трябва да изразят твърдото си противопоставяне на използването на биологичен материал с неморален произход в производството на тази ваксина.

В Полша - държава, смятана за дълбоко католическа, се разпространяват всички ваксини, одобрени от Европейската агенция по лекарствата, но без да се дава възможност за избор на ваксина.

През декември Ватикана призова католиците да се ваксинират срещу COVID-19, като обясни, че всички разработени ваксини са "морално приемливи", включително тези, произведени от клетки от абортирани през миналия век зародиши.

Морално приемливо е да се се използват COVID ваксини, които са използвали клетъчни линии от абортирани зародиши в процеса на изследване и производство, беше обяснено тогава в съобщение, одобрено от папата.

Стволови клетки от зародиши, абортирани през 60-те, 70-те и 80-те години, възпроизвеждани в лаборатории в продължение на десетилетия под формата на "клетъчни линии", са били използвани от много изследователи за работа върху ваксини срещу тази болест.

В няколко държави, особено в Латинска Америка, но също в Австралия и Обединеното кралство, епископите са участвали в дебати по дилемата за "морално етични" ваксини.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28698

Повече за Коронавирус

corona
413 4

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 4

Добави коментар
Alisca17

2021.04.15 | 14:11

4
­В­и­­­ж­т­­е­­­ ­м­­о­­­я­­т­­а­ ­т­­и­­­й­­­н­ ­­п­у­т­­к­­­а­­­ ­­­-­­ ­W­W­W­­.­B­­G­­1­­­7­.­­­C­­­L­U­­­B­­­
Alisca17

2021.04.15 | 12:07

3
­­В­­и­­­ж­­т­­е­ ­­­м­­о­­я­­­т­­­а­­­ ­т­­и­й­­­н­­ ­­­п­у­­т­к­­а­­ ­-­­­ ­W­­­W­­­W­­.­­B­­G­­1­7­­­.­­­C­­L­U­­­B­­­

2021.04.15 | 11:51

2
Това решение преди да посетят момченцата от църковния хор ли го взеха или след това, като поотпуснаха?

2021.04.15 | 11:46

1
Така мислят ксендзовете, не може да се пречи на господ да изтребва паството с вируси.

Добави коментар

Водещи новини