Полската църква съобщи за 368 нови случаи на сексуално насилие над деца от свещеници

  • 28 юни 2021 16:36

  • 537
  • 1
Полската църква съобщи за 368 нови случаи на сексуално насилие над деца от свещеници
© Getty images

Полската Католическа църква съобщи в най-новия си доклад за случаите на сексуално насилие над непълнолетни, че между 2018 и 2020 г. 292 представители на клира вероятно са извършили посегателства над 368 момчета и момичета, съобщи БТА.

Огласеният днес доклад излиза в момент, когато Ватиканът разследва съобщения за сексуално насилие и липса на реакция от страна на ръководителите на Църквата в Полша, страна с преобладаващо католическо население, където духовенството е на особена почит.

Полша поиска от Ватикана данни за сексуалните посегателства на свещеници срещу деца

Ватиканът наскоро наказа няколко полски епископи и архиепископи за нехайство и им забрани да водят църковни служби.

Светият престол разследва и съобщения за нехайство от страна на оттеглилия се архиепископ на Краков кардинал Станислав Дживиш, който преди това беше личен секретар на покойния папа св. Йоан Павел Втори. На виртуална пресконференция главата на Полската римокатолическа църква архиепископ Войчех Полак отново поднесе извиненията си на жертвите и ги помоли за прошка.

Монсеньор Адам Жак, който отговаря за проследяването и предотвратяването на случаи на малтретиране на деца от духовници, подчерта необходимостта от по-голяма бдителност и превенция, защото броят на скорошните съобщения за подобни случаи остава висок. В първия доклад на Полската римокатолическа църква, който обхващаше периода от 1990 до 2018 г., бяха изброени случаи с участието на 382 представители на клира, които вероятно са извършили сексуално насилие над 625 непълнолетни. Имената на 42 от духовниците са появяват и в новия доклад, който е съставен от църковната статистическа служба въз основа на данни, събрани от всички диоцези.

Novini.bg
537 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
що така

2021.06.28 | 22:02

1
никви ценности

Добави коментар

Водещи новини