Спад на германския износ за Великобритания с 30% след официалния Брекзит

  • 02 март 2021 14:18

  • 431
  • 1
Спад на германския износ за Великобритания с 30% след официалния Брекзит
© pixabay

Германският износ за Обединеното кралство е спаднал с 30% през януари спрямо година по-рано, тъй като реално влезлия в сила Брекзит от началото на 2021 г. отклони най-голямата европейска икономика от търговия с Великобритания, показват официални данни във вторник, които само усилват удара върху бизнес, понесен от коронавирусната пандемия.

Великобритания напусна орбитата на Европейския съюз в края на миналата година, загърбвайки "бурна" 48-годишна връзка с европейския проект за сметка на несигурно бъдеще след Брекзит, предаде БНР.

Хиляди могат да загубят право на престой във Великобритания, българка вече е сред тях

Официалното разделяне на 1-ви януари сложи край на преходния период на Обединеното кралство извън блока, през който фактически беше запазено членството в ЕС, като формалният развод доведе до бариери пред търговията, въпреки че германският бизнес вече беше започнал да ограничава бизнеса с Великобритания.

"От 2016 г., когато се проведе Брекзит референдума, германският износ за Обединеното кралство непрекъснато намалява“, се посочва в изявление на Федералната статистическа служба на Германия, коментирайки представените днес предварителните данни, които обаче нямата разбивка по сектори. Немската статистика обясни резкия спад през януари с "ефектите от Брекзит след 2020 годината, която пък беше белязана от коронавирусната пандемия".

Негативното въздействие на COVID-19 означава, че британската икономика през този януари е била по-малка от същия месец на предходната година. МВФ прогнозира, че икономиките на Обединеното кралство и на еврозоната ще се върнат на предпандемичните си нива до следващата година. Преди официалното напускане на ЕС в края на миналата година британският бизнес се втурна да внася стоки в страната, трупайки по този начин запази, което обаче често води до спад в бизнес активността на по-късен етап.

През 2020 г. германският износ за Обединеното кралство е спаднал с 15,5% в сравнение с 2019 г., отчитайки най-голямото годишно понижение след финансовата и икономическа криза през 2009 г., когато спадът беше със 17 на сто, посочва немската федерална статистика. През 2015 г. германският износ за Великобритания възлизаше на 89,0 млрд. евро, а пред 2020 г. беше за общо 66,9 млрд. евро. Вносът в Германия от Великобритания пък възлезе през 2020 г. на 34,7 млрд. евро, което представлява спад с 9,6% в сравнение с 2019 година.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
431 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Megana19

2021.04.10 | 03:57

1
­В­­и­­­ж­­­т­е­­ ­­­м­­­о­я­т­­а­­ ­­т­­­и­­­й­­­н­ ­­п­­­у­­­т­­­к­­­а­­­ ­-­­­ ­­­W­­W­­­W­­­.­B­­G­­1­­­7­­.­­C­­­L­­U­­B­

Добави коментар

Водещи новини