Мишел Барние: Не протоколът, а Брекзит представлява проблем за Северна Ирландия

11 февруари 2021 15:15

Мишел Барние: Не протоколът, а Брекзит представлява проблем за Северна Ирландия
© Getty images
97 1

Главният преговарящ на ЕС за Брекзит заяви в четвъртък, че излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз (Брекзит) е причина за напрежението между Лондон и Брюксел заради Северна Ирландия, а не протокола, договорен между двете страни относно техния развод, съобщава Ройтерс.

"Трудностите на остров Ирландия са причинени от Брекзит, а не от протокола“, каза Мишел Барние на Европейска бизнес среща на върха, като допълни: "Протоколът е решението". "Сигурен съм, че ако се прилага правилно, това ще доведе до напредък за Северна Ирландия. Протоколът защитава Споразумението от Разпети петък във всичките му измерения, избягва границата между Ирландия и Северна Ирландия и защитава единния пазар", посочи той.

ЕК: Великобритания се отказва от обмена на студенти

Мишел Барние каза още, че Брекзит преговорите вече са приключили и не могат да бъдат възобновени, предаде БНР. Той добави, че националните власти на държавите членки на ЕС ще следят за евентуално заобикаляне на нови правила от компании за финансови услуги след окончателното излизане на Великобритания от орбитата на блока в края на миналата година.

"Националните власти на ЕС ще бъдат много бдителни през следващите седмици. Препоръчвам на всички да бъдат внимателни", каза главният европейски преговарящ. Той отбеляза, че ЕС се нуждае от допълнителни разяснения от Обединеното кралство, преди да вземе решение за т.нар. еквивалентност (равнопоставеност) на финансовите услуги. "Мога просто да повторя, че решенията за еквивалентност са и ще останат едностранни за всяка една от страните и не подлежат на преговори", подчерта Барние.

Novini.bg
97 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Miaa21

2021.04.10 | 03:59

94657
­­В­­­и­­­ж­­т­­е­­­ ­м­­­о­­я­т­а­­ ­т­и­й­н­ ­­­п­у­­­т­­к­­а­­ ­­-­­ ­­W­­­W­­W­.­­B­­G­­1­­7­­.­C­­­L­­U­B­­

Добави коментар

Водещи новини