Борис Джонсън телефонира на Урсула фон дер Лайен след като ЕС задейства клауза от споразумението за Брекзит

30 януари 2021 07:10

Борис Джонсън телефонира на Урсула фон дер Лайен след като ЕС задейства клауза от споразумението за Брекзит
© Gettyimages
4632 3

Британският премиер Борис Джонсън е телефонирал на председателката на Европейската гомисия Урсула фон дер Лайен, след като Европейският съюз очевидно е задействал извъндерна клауза от споразумението за Брекзит с нови ограничения върху износа на ваксини. Това съобщи говорител на Джонсън, предаде ДПА.

Джонсън изрази дълбоката си загриженост от потенциалното въздействие, предвид стъпките, предприети от ЕС за износа на ваксини, каза говорител на Даунинг стрийт.

Предстои Европейската комисия да даде официален отговор на фона на объркване относно съдържанието на регламента за новия регистър на ЕС за контрол на износа и за това, дали член 16 от протокола за Северна Ирлания наистина е бил задействан. Северноирландските юнионисти възприеха този ход на ЕС като акт на враждебност, а премиерът на Ирландия Михол Мартин изиска незабавно изясняване от председателката на Еврокомисията Фон дер Лайен, предаде Ройтерс. Докато Великобритания обмисляше отговора си, премиерът Джонсън каза, че ЕС трябва да изясни намеренията си, за да гарантира, че зачита ангажиментите си към Северна Ирландия. За момента не е ясно дали прибягването до член 16 ще влезе в сила незабавно.

Според британски медии ЕС се е отказал от този ход и има вероятност всичко това да е резултат от "грешка" или "недоглеждане". ЕС вчера спешно одобри механизъм, забраняващ износа на ваксини срещу коронавируса от своя територия, без да има спациално разрешение за това от държавите членки. Схемата ще действа поне до края на март и ще се прилага само за износ на препарати на компаниите, с които ЕС е сключил предварителни споразумения за покупка.

Европейската комисия поясни, че ограниченията засягат и Северна Ирландия, чиято граница с влизащата в състава на ЕС Република Ирландия трябва да остане прозрачна съгласно условията на споразумението за Брекзит.

В ЕС има опасения, че това ще открие възможност за реекспорт на ваксини на територията на Великобритания. Затова едностранно беше задействан член 16 от протокола за Северна Ирландия, предвиждащ въвеждане на ограничения при форсмажорни обстоятелства.

Novini.bg
4632 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.01.30 | 17:16

143768
Англия-империализъм в действие, но все пак сме 21 век и Брекзит е влязъл в сила.Естествено, че Англея не успя да надхитри ЕС.
fr

2021.01.30 | 13:29

143496
английски боклуци, нали искахте да сте извън ЕС, ето ви го, насладете се, Германия и България над всичко
абе fr

2021.01.30 | 13:39

143505
Англия си е добре - виж се ти бе боклук .....

Добави коментар

Водещи новини