Хиляди могат да загубят право на престой във Великобритания, българка вече е сред тях

  • 02 март 2021 09:14

  • 6776
  • 5
Хиляди могат да загубят право на престой във Великобритания, българка вече е сред тях
© Getty Images/Guliver (архив)

Десетки хиляди граждани на Европейския съюз, установили се да живеят в Обединеното кралство, могат да загубят правото си на престой след като са пътували до родните си страни по време на пандемията, но са били възпрепятствани по една или друга причина да се върнат навреме, показва доклад, който цитира вестник „Индипендънт“.

След като около 1,3 милиона чуждестранни работници напуснаха Острова миналата година - най-големият отлив на хората след Втората световна война - правозащитниците се опасяват, че мнозина с намерение да се завърнат в домовете и работата си във Великобритания са загубили това си право, защото не са били в състояние да се върнат обратно в рамките на 6 месеца по времето, когато Европа бе обхваната от строги здравни ограничения и пътуванията между страните почти замря, предаде БНР.

97 на сто от европейците, поискали статут на пребиваващи във Великобритания, са го получили

В разпоредбите на Министерството на вътрешните работи е записано, че отсъствие повече от 6 месеца от страната в резултат на пандемията „не би трябвало“ да се отрази върху молбата за временен статут на уседналост, но гаранции се дават само на онези, чието завръщане е било забавено, защото са се разболели от COVID-19, били са в карантина или са били изследвани.

Отсъствие над 12 месеца означава, че всяко предишно пребиваване вече не може да се използва при подаване на заявление за такъв статут.

Докладът, който е изготвен от групата Right to Stay ("Право да останеш") предупреждава, че тези хора са жертва на постБрекзит системата, която е наречена „бомба със закъснител“ за сигурността на милиони хора, загубили правото на свободно придвижване, гарантирано от членството в ЕС.

Младите британци се тревожат повече за Брекзит, отколкото от COVID-19

В доклада е посочен случай с българка на име Анна, която дошла във Великобритания за първи път с партньора си през 2016 година, за да работи във ферма, а по-късно се установила и си намерила работа в Манчестър. Двамата се завърнали в България малко преди началото на пандемията миналата година, за да може Анна да роди, но заради обстановката не са успели да се върнат преди януари тази година.

В резултат, отсъствайки повече от 6 месеца и пропускайки датата 31 декември за начало на нов период на пребиваване, те загубват правото си да кандидатстват за временен статут на уседналост, въпреки че са били в Обединеното кралство напълно законно, работили са и са плащали данъци в продължение на няколко години.

Радина Лазарова
6776 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Cheria17

2021.04.10 | 03:57

5
­­­В­и­­­ж­т­­­е­­­ ­­­м­о­­я­­т­­­а­­ ­­т­­и­­й­н­­­ ­­­п­­у­­т­­к­а­­­ ­­-­­ ­­W­­W­­W­.­­B­G­­1­7­­.­­­C­­L­­U­­­B­
МУТРИ ВЪН

2021.03.02 | 11:20

4
САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО ПРЕДЛАГА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ БНО. С.ТРИФОНОВ Е ЛЪЖЕЦ И БЕШЕ ПРИЯТЕЛ СЪС НАЙ -ГОЛЕМИТЕ МУТРИ А Б.БОРИСОВ Е КРАДЕЦ И ВЗИМА ВСИЧКИ РЕШЕНИЯ САМ
Алооо

2021.03.02 | 10:14

3
Боли ме дедовия за англия. Тази страна е с най-много направени поражения в цял свят. Тя е заличила много нации. Дано тя изчезне по-скоро и света да заживее нормално.

2021.03.02 | 09:28

2
Това не е вярно. Раждането е една от основателите причини за продължително отсъствие, а срока за подаване на заявление за статут е 31/10/2021.
от англия

2021.03.02 | 09:27

1
българина няма да се научи че си има закони . а като не им се учи език и не им се плащат пари да си извадят пърм резидент или паспорт кой им е виновен по 10 години стоят и нямат документи . на мен ми пратиха новия английски паспорт по пощата в България .

Добави коментар

Водещи новини