Макрон призова Великобритания да избере какви отношения иска с Европейския съюз

  • 30 януари 2021 17:12

  • 6018
  • 1
Макрон призова Великобритания да избере какви отношения иска с Европейския съюз
© Getty Images/Guliver

Великобритания трябва да избере какви отношения иска да развива с Европейския съюз, заяви френският президент Еманюел МакронЕманюел Макрон Еманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на, цитиран от британския всекидневник "Гардиън", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Каква политика иска да води Великобритания? Тя не може да бъде едновременно най-добрият съюзник на САЩ, най-добрият съюзник на Европейския съюз и новият Сингапур. Следователно, тя трябва да избере модел", каза вчера френският лидер по време на разговор с десетина кореспонденти на чуждестранни медии, стенограма от който бе предадена на Франс прес от Елисейския дворец.

"Ако Великобритания реши да води изцяло трансатлантическа политика, ще се стигне до моменти на значително изясняване, защото ще има различни правила. Следователно, ще има различни режими на достъп до пазарите. Ако тя реши да стане новият Сингапур. Не знам, не аз управлявам тази страна. Искам да имаме спокойни и конструктивни отношения, защото съм дълбоко убеден, че съдбите ни са свързани, че нашите интелектуалци са свързани, че споделяме общ светоглед въпреки различията си", изтъкна Макрон.

Борис Джонсън телефонира на Урсула фон дер Лайен след като ЕС задейства клауза от споразумението за Брекзит

"Вярвам в европейския суверенитет, вярвам в националните държави, но не вярвам в неонационализма", каза още френският лидер, според когото Брекзит е бил грешка, базирана на много лъжи.

Въпреки това британците, французите и останалите европейци съхраняват "общата си съдба, защото историята и географията не се променят. Следователно, аз въобще не мисля, че британците могат да имат различна съдба", поясни Макрон.

Novini.bg
6018 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
някой

2021.02.01 | 21:44

1
Искат само да използват ЕС без да плащат

Добави коментар

Водещи новини